Vodafone gaat concurrentie aan met KPN, UPC en Ziggo

Telecomprovider Vodafone gaat de concurrentie aan met providers als KPN, UPC en Ziggo. De provider komt namelijk op de markt met een abonnement voor televisie, telefonie en internet via DSL. Hierdoor kan Vodafone een landelijk vast netwerk realiseren en concurreren met andere providers.

Vodafone wil met internet via DSL concurreren met kabelaars
Vodafone wil met internet via DSL concurreren met kabelaars

Vodafone gaat een landelijk vast netwerk uitrollen onder het label ‘Vodafone Thuis’. Voorheen werd dit abonnement alleen nog aangeboden over het glasvezelnetwerk. Nu kan de provider televisie, telefonie en internet ook via het traditionele telefoonnetwerk (DSL) aanbieden om aan landelijke dekking te komen. De provider, die voornamelijk bekend staat als mobiele aanbieder, wil de voornaamste concurrent worden van KPN en de providers die internet via de kabel aanbieden.

Concurrentie met kabel- en DSL-providers
Dat betekent dat Vodafone ook direct wil gaan concurreren met kabelaars als Ziggo en UPC. Daarnaast gaat de provider met internet via DSL (telefoonlijn) de concurrentie aan met kleinere DSL-providers zoals Online.nl, Solcon en Stipte. Volgens het telecombedrijf is 91 procent van de Nederlandse huishoudens momenteel klant bij een kabelaar of KPN (DSL). Tevens beweert Vodafone dat de winstmarges in de vaste markt boven de 50 procent liggen.

Afhankelijk van KPN-netwerk
Het telecombedrijf zal met het aanbieden van het vaste diensten via DSL nog wel afhankelijk zijn van de netwerken van KPN. Toch gaat het wel eigen apparatuur plaatsen in de centrales van KPN. Daarmee krijgt de provider ook meer zeggenschap over de eigen diensten. Denk daarbij aan de kwaliteit van HD-televisie of de snelheid van de internetverbinding.

Vodafone Thuis via DSL wordt aangeboden in verschillende internetabonnementen. Variërend met internetsnelheden van 20 Mbps tot 80 Mbps. Daarnaast biedt de provider gratis installatie aan door een monteur wanneer je internet, TV en bellen afneemt. Wie alleen een internetabonnement wil ontvangt 50 procent korting op de installatiekosten.

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 07 oktober 2014.