Tele2 haalt 4G-frenquenties binnen voor mobiel internet

Provider Tele2 heeft vorige week de frequenties voor een eigen 4G-netwerk binnengehaald. Tele2 wil vanaf 2013 beginnen met de uitrol van supersnel mobiel internet via 4G. Het eigen glasvezelnetwerk ziet de internet provider als belangrijke basis voor de uitbouw van het 4G-netwerk.

Veiling voor 4G-frequenties afgerond: Tele2 grootste nieuwkomer
Veiling voor 4G-frequenties afgerond: Tele2 grootste nieuwkomer

De veilingen voor 3G en 4G frequenties zijn afgelopen week afgerond. Naast KPN, Vodafone en T-Mobile, zal ook Tele2 een eigen 4G-netwerk uit gaan rollen. De provider heeft daarvoor de benodigde frequenties binnengehaald. In totaal werden op de veiling vier frequentiepakketten verkocht, waarvan één voor een nieuwkomer geoormerkt. Niet alleen Tele2 was geïnteresseerd, maar ook de kabelbedrijven Ziggo en UPC. Beide providers wilden doormiddel van een joint-venture het pakket binnenhalen, echter vonden de twee bedrijven de LTE-frequenties voor mobiel internet via de 4G-tecnhnologie te duur.

Uiteindelijk heeft Tele2 circa 160 miljoen euro betaald voor het frequentiepakket. Hierdoor kan de internet provider in 2013 beginnen met de uitrol van een eigen mobiel telefoonnetwerk. Het eigen glasvezelnetwerk werd als belangrijke basis gezien voor de uitrol van een 4G-netwerk. Enig nadeel is het feit dat mobiele telefoons in Nederland nog weinig verkrijgbaar zijn met de LTE-technologie. Eerder dit jaar was Tele2 al gestart met mobiel internet op basis van 4G met een dongel voor laptops en tablets.

Ziggo en UPC lijken zich voorlopig te richten op de uitrol van een groot WiFi-netwerk. Beide kabelaars zijn namelijk bezig om internetmodems van klanten te voorzien van WiFi-functionaliteit. De internetverbinding wordt openbaar met andere klanten gedeeld, waarbij er als het ware een grote WiFi-hotspot ontstaat.

De opbrengst van de veiling voor mobiel internet via 4G werd vooraf geschat op minder dan één miljard euro. Uiteindelijk heeft de veiling 3,804 miljard euro opgeleverd. De vraag is hoe snel Tele2 een landelijk dekkend netwerk kan realiseren. KPN, Vodafone en T-Mobile komen hier namelijk al heel snel mee.

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 17 december 2012.