Digitenne verhuist naar andere frequentie

Om plaats te maken voor het mobiele internet verhuist Digitenne net als de publieke omroep naar een andere frequentie. Per 1 januari 2013 zal de 800 Mhz-band in gebruik worden genomen voor mobiel internet.

Digitenne maakt plaats voor mobiel internet
Digitenne maakt plaats voor mobiel internet

Afgelopen week gaf minister Verhagen aan dat er een overeenkomst is gesloten met KPN en de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) over het ruimte maken voor mobiel internet. Ook is er een overeenkomst bereikt met kabelexploitanten en de huidige vergunninghouders van frequenties voor mobiele telecommunicatie. Volgens Verhagen staat de ingebruikname van de 800 MHz-band per 1 januari 2013 vast.

In de brief die Verhagen schreef aan de Tweede kamer stond dat kabelexploitanten (o.a. UPC, Ziggo en NLkabel ) en mobiele providers afspraken hebben gemaakt onder toeziend oog van de minister. Deze afspraken hadden betrekking op het voorkomen van storingen als gevolg van het beschikbaar stellen van meer frequenties voor mobiel internet. Zo worden klanten voorgelicht over het voorkomen van storingen, storingsbestendige apparatuur wordt gepromoot en kabelexploitanten moeten voorkomen dat het aantal analoge zenders in de storingsgevoelige kanalen toeneemt. Verhagen schreef hierover het volgende, "Van consumenten wordt verwacht dat zij voldoende storingsbestendige kabels gebruiken".

De mobiele frequenties zullen in 2012 worden geveild. Op deze manier wordt er ruimte vrijgemaakt voor nieuwkomers op de mobiele internetmarkt. Bestaande aanbieders (KPN, T-Mobile en Vodafone) zullen mogelijk een deel van de frequentie verliezen. De veiling betreft de 900 en 800 MHz-band, op ruimte kunnen zowel bestaande als nieuwe aanbieders een bod uitbrengen.

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 11 juli 2011.