Vodafone sluit mogelijk miljardendeal met Verizon

De Britse telecomprovider Vodafone verkoopt mogelijk een belang van 45 procent aan Verizon. Met de deal zou 130 miljard dollar gemoeid zijn, volgens The Wall Street Journal de op een na hoogste overnamesom uit de geschiedenis. Mocht de deal worden beklonken dan zou Vodafone interesse hebben in de overname van Liberty Global om zijn Europese activiteiten verder uit te breiden.

Vodafone in gesprek met Verizon over megadeal
Vodafone in gesprek met Verizon over megadeal

Verizon en Vodafone hebben volgens The Wall Street Journal dit weekend overeenstemming bereikt over de uitkoop van Vodafone´s belang van 45 procent in Verizon. De twee providers zitten al sinds 2000 in een joint-venture. Verizon probeerde al eerder zijn aandeel terug te kopen, maar eerder konden beide partijen nog niet tot een overeenstemming komen. Mocht het doorgaan zou Vodafone bijna honderd miljard euro verdienen met de deal.

Het akkoord moet nog wel worden voorgelegd aan de raden van bestuur van beide bedrijven. Verwacht wordt dat de officiële aankondiging in de loop van de dag volgt, aldus de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal. Bij akkoord zou de overname de op een na grootste overname zijn in de mobiele industrie. In 1999 kocht Vodafone het Duitse Mannesmann AG voor 172 miljard dollar, dat later werd hernoemd in Vodafone Deutschland.

Analisten speculeren voorlopig nog over wat Vodafone met het uitkoopbedrag gaat doen. Mogelijk zou de Britse telecomprovider Liberty Global willen overnemen. Hieronder valt ook de Nederlandse kabelaar UPC. Men verwacht dat Vodafone het bedrag voor een deel gaat gebruiken om in Europa een grotere speler op de tv-markt te worden. Voorlopig blijft het nog bij speculeren over wat Vodafone met het geld gaat doen als de miljardendeal met Verizon doorgaat.

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 02 september 2013.