Overname Ziggo door UPC voorlopig van de baan

De overname van Ziggo door UPC-eigenaar Liberty Global is voorlopig van de baan. Ziggo kondigde deze week zijn langverwachte beursgang aan.

Beursgang Ziggo voorkomt fusie met UPC
Beursgang Ziggo voorkomt fusie met UPC

Door de langverwachte beursgang van Ziggo zijn er geen gesprekken over een fusie met UPC. Ziggo-topman Bernard Dijkhuizen bevestigd dit in een gesprek met FD. Dat Ziggo zijn intrede op de beurs wilde doen, stond al langer vast. Er worden echter nog weinig details vrijgegeven.

Aandeelhoudersleningen wil Ziggo NV nu omzetten in aandelen en daarmee in 2012 circa 220 miljoen euro aan dividend uitkeren. Vervolgens in 2013 een dividend ter hoogte van minstens 50% van de ‘free cash flow to equity’. Provider Ziggo is in Nederland het grootste kabelbedrijf met 3 miljoen klanten.

Een fusie tussen UPC en Ziggo zou een logische zijn: beide bedrijven hebben allebei geen landelijke dekking, en hebben al een samenwerking met de mobiele infrastructuur. De belangrijkste concurrent van beide is KPN, dat wel landelijke dekking heeft, maar problemen heeft met een sterk verouderd ADSL-netwerk. In totaal werd er in Nederland door kabelbedrijven voor circa 5 miljard euro gestoken in het moderniseren van het kabelnetwerk.

Vooralsnog is het nog onduidelijk wanneer de aandelen van Ziggo eventueel te verhandelen zijn. Dijkhuizen spreekt over een logische stap naar de beurs: "Een beursgang is een volgende logische stap voor Ziggo. We zien momenteel een sterke groei, gebaseerd op een volledig aangepast netwerk, hoogwaardige producten en een continue focus op de klant. Een beursnotering zal het bedrijf verder steunen in haar groeistrategie, in lijn met onze schaalgrootte als een van de belangrijkste kabelbedrijven van Europa.”

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 02 maart 2012.