Frequentieveiling interessant voor providers

Veilingleider Agentschap Telecom heeft bekendgemaakt dat er vijf telecomproviders geïnteresseerd zijn in de frequentieveiling. De grote Nederlandse frequentieveiling zal vanaf eind oktober plaatsvinden, het gaat om frequenties voor 3G, analoge tv en de 4G-technologie (LTE).

In totaal doen vijf telecomproviders mee aan de grote frequentieveiling
In totaal doen vijf telecomproviders mee aan de grote frequentieveiling

In totaal hebben vijf telecomproviders hun interesse kenbaar gemaakt bij veilingleider Agentschap Telecom. Vanaf eind oktober zullen vrijwel alle frequenties in één keer worden geveild. Het gaat hierbij om frequenties die nu voor gsm en 3G gebruikt worden. Daarnaast worden ook de oude frequenties voor analoge tv, in de 800MHz-band, geveild. De 800- en 1800MHz-banden worden hoogstwaarschijnlijk gebruikt voor de 4G-technologie (LTE).

Het Agentschap maakt de namen niet bekend en om de werking van de veiling niet te verstoren mogen de bedrijven die deelnemen daar zelf ook niets over kwijt. Toch wordt de veiling gezien als de belangrijkste veiling voor frequenties in de Nederlandse telecomsector. Aan de kleinere frequentieveiling in 2010 deden KPN, Vodafone, T-Mobile, Ziggo en Tele2 mee. Verwacht wordt dat deze bedrijven zich opnieuw hebben ingeschreven.

De providers mogen de frequenties na de veiling naar eigen inzicht gebruiken. Daarnaast zullen de licenties zeventien jaar geldig zijn. Waarschijnlijk worden de 800- en 1800MHz-banden gebruikt voor de 4G-technologie (LTE) en de 900-, 1900- en 2100MHz vermoedelijk ingezet voor gsm en 3G.

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 10 september 2012.