Triple Play abonnementen stimuleren groei VoIP-markt

De Nederlandse markt voor VoIP-abonnees neemt toe, mogelijk doordat meerdere providers Triple Play-pakketten aanbieden. In het vierde kwartaal van 2011 steeg het aantal aansluitingen met 2,6% naar 4,33 miljoen.

Aantal VoIP-bellers in Nederland stijgt
Aantal VoIP-bellers in Nederland stijgt

Telefonie via Voice over IP, oftewel VoIP, groeit in Nederland en vooral door VoIP via de kabel. Uit onderzoek door Dutch Fixed Telephony Market van onderzoeksbureau Telecompaper, blijkt dat vooral het aantal VoIP-bellers via de kabel is gestegen. Daarnaast blijft het aantal via DSL stabiel en daalt het aantal consumenten dat belt via traditionele telefonie.

Het totaal aantal VoIP-verbindingen is in het vierde kwartaal van 2011 gestegen met 2,6% tot 4,33 miljoen aansluitingen. Daarnaast is ook de totale Nederlandse markt voor vaste telefonie gestegen met 31.000 aansluitingen naar 5,99 miljoen stuks. “In 2012 zal de Nederlandse markt voor vaste telefonie met 0,7 procent groeien. De groei van VoiP zal de aanhoudende daling van PSTN/ISDN- en WLR-gebruikers daarbij compenseren. Het aantal VoiP-lijnen zal dit jaar groeien met ongeveer negen procent” , zegt Kamiel Albrecht, Senior Research Analyst bij Telecompaper en auteur van het rapport.

Bij VoIP wordt internet gebruikt om spraak te transporteren, hierdoor is het mogelijk te telefoneren via datanetwerken. De groei van de VoIP-markt in Nederland wordt vooral gedreven doordat meerdere internet providers Triple Play abonnementen aanbieden via meerdere netwerken. Voorbeelden zijn de KPN-dochters XS4ALL en Telfort en Vodafone via glasvezel (FTTH). In de toekomst verwacht Telecompaper dat ook Tele2 en T-Mobile Online het voorbeeld van Vodafone zullen volgen.

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 14 maart 2012.