KPN gaat eerste aansluitingen vdsl2-opvolger leveren

KPN is de testen van Vplus, de opvolger van vdsl2, aan het afronden en gaat beginnen met de technische levering van Vplus-verbindingen aan een paar duizend huishoudens. Van een grootschalige uitrol is voorlopig nog geen sprake.

KPN levert eerste aansluitingen met techniek voor snelheden tot 400 Mbit/s
KPN levert eerste aansluitingen met techniek voor snelheden tot 400 Mbit/s

Met Vplus kunnen snelheden van 200 Mbit/s downloadspeed en 30 Mbit/s uploadspeed worden behaald. Bij pair bonding kan deze snelheid zelfs oplopen tot 400 Mbit/s downloadsnelheid. Bij testen eerder onder meer Rotterdam, Haarlem en Hillegom werden snelheden van maximaal 222 Mbit/s behaald. Ook de invloed van verstoringen door omgevingsfactoren werd tijdens deze testen onderzocht. Voor de verdere implementatie kijkt KPN naar de marktbehoefte. Aan Tweakers heeft de provider al laten weten dat de uitrol zich voorlopig zal beperken tot enkele duizenden klanten in Hillegom.

Verglazing gestopt
Doel van de internetprovider is om 85 procent van de Nederlandse huishoudens te voorzien van internet met een snelheid van minimaal 100 Mbit/s. Om dit doel te bereiken is KPN momenteel bezig om de wijkkasten aan te sluiten op glasvezel. Tussen de wijkkasten en woningen blijft veelal de koperlijn liggen waardoor een groot gedeelte van de Nederlandse huishouden indirect op glasvezel zijn aangesloten.

Alleen voor nieuwbouwwijken kiest KPN ervoor om glasvezel aan te legen tot aan de woning. Bij bestaande woningen zou de aanleg van glasvezel tijdrovend en duur zijn. KPN is daarom ook gestopt met diverse glasvezelprojecten. Wel claimt het straks snel internet te kunnen bieden aan huishoudens dankzij nieuwe technieken voor koper.

Anderen vonden ook interessant:
- Aanleg glasvezelnetwerk KPN laat op zich wachten

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 06 maart 2017.