Aanleg glasvezelnetwerk KPN laat op zich wachten

KPN kiest ervoor om in veel gevallen het bestaande koperdraadnetwerk waarmee we internetten op te waarderen. Deze strategie lijkt de voorkeur te krijgen boven de aanleg van een nieuw glasvezelnetwerk in Nederland.

KPN kiest voor koper in plaats van glasvezel
KPN kiest voor koper in plaats van glasvezel

In de gemeente Lelystad heeft KPN de werkzaamheden voor de aanleg van een glasvezelnetwerk gestaakt. Tot teleurstelling van de gemeente kiest KPN ervoor om in de wijken waar nog geen glasvezel ligt, het bestaande kopernetwerk te gaan opwaarderen. De kosten van deze strategie zijn aanzienlijk lager dan de aanleg van een nieuw glasvezelnetwerk.

Gegarandeerde internetsnelheid

Ondanks dat glasvezel vele malen sneller is, garandeert KPN dat zij met het opgewaardeerde koperdraad een internetsnelheid kunnen leveren die ruimschoots voldoet aan de gemiddelde behoefte van de Nederlandse internetgebruiker. Sceptici hebben zo hun bedenkingen over de gekozen weg. In tegenstelling tot glasvezel zou het opgewaardeerde koperdraad namelijk geen symmetrische internetsnelheid kunnen leveren waardoor zowel de upload- en downloadsnelheid gelijk zijn.

Gevolgen aanleg glasvezel
De gekozen strategie van KPN, die momenteel vooral succesvol is met de levering van alles-in-1 diensten, heeft ook gevolgen voor de ontwikkelingen wat betreft het totale glasvezelnetwerk in Nederland. Minder huishoudens dan vooraf verwacht zullen daardoor aangesloten zijn op glasvezel.

Lees ook: Kwart Nederlanders wil glasvezelnetwerk maar beschikbaarheid ontbreekt.

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 19 september 2016.