XS4ALL wil glasvezel in grote steden sneller uitrollen

Als het aan topman Theo de Vries van provider XS4ALL ligt, dan ligt er binnen tien jaar in heel Nederland glasvezel. In een interview met BNR geeft de Vries aan dat glasvezel de toekomst heeft en dat Nederland moet accelereren met het uitrollen van glasvezel in de grote steden.

Ook KPN wil betrokkenheid bij uitrol van glasvezeldiensten versterken
Ook KPN wil betrokkenheid bij uitrol van glasvezeldiensten versterken

Topman van XS4ALL, Theo de Vries, wil de komende jaren de focus leggen op de uitrol van glasvezel in grote steden. Dat zegt de algemeen directeur in een interview met radiozender BNR. De Vries is er van overtuigd dat glasvezel de toekomst heeft. “Het ligt op dit moment gek genoeg buiten de grote steden”, zegt hij. “Maar wij vinden dat we met name moeten accelereren met het uitrollen van 'glas' ín de grote steden in Nederland.” De Vries acht de kans groot dat Nederland binnen tien jaar volledig ‘verglaasd’ is.

De vraagbundeling is volgens de algemeen directeur het belangrijkste probleem in Nederland. “Een van de belangrijkste problemen die het uitrollen van glasvezelnetwerken nu nog in de weg staat is dat 'vraagbundeling' moeilijker te bereiken is in steden”, aldus de Vries . “Omdat je dan flatgebouwen, appartementencomplexen moet overtuigen met z'n allen over te stappen. Daar bestaat nog steeds het individuele recht van één bewoner om de infrastructuur tegen te houden en te zeggen 'hij wordt niet doorgetrokken door mijn meterkast'. Dat gebeurt heel veel.”

Nederland zou daarom volgens de Vries een voorbeeld moeten nemen aan Frankrijk. Daar zorgt de overheid voor een wetgeving waarbij individuele weerstand wordt voorkomen. “Je ziet dat daar in steden het glas veel sneller wordt uitgerold dan in Nederland.” Tevens vindt de topman van XS4ALL het vreemd dat er in het regeerakkoord niks wordt geschreven over glasvezel. “Ik heb echt op woorden gezocht. Het woord 'glasvezel' staat er niet in. Het woord 'internet' staat er niet in. Het woord 'breedband' staat er niet in. Over het stimuleren van de uitrol van breedbandige netwerken, ICT, staat eigenlijk helemaal niets in het hele regeerakkoord. Dat bevreemdt me wel een beetje.”

XS4ALL, dochteronderneming van KPN, wil daarom de focus nog meer leggen op de uitrol van glasvezel in grote steden. De provider beheert zelf geen glasvezelnetwerken, maar levert diensten op het KPN-netwerk en het glasvezelnetwerk van Reggefiber. Laatstgenoemd glasvezelnetwerk heeft inmiddels één miljoen aansluiting, vooral in kleinere gemeenten. Dinsdag heeft KPN nog te kennen gegeven dat het haar belang in Reggefiber uitbreidt van 41 naar 51%.

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 13 november 2012.