Stekker uit internet Egypte

Sinds donderdagavond heeft niemand in Egypte meer toegang tot internet. Dit heeft niets te maken met een storing of een staking van personeel. Het is simpelweg het gevolg van de regering die het internet heeft uitgezet.

Geen internettoegang voor Egyptenaren.
Geen internettoegang voor Egyptenaren.

In deze moderne tijd zijn internet en mobiele telefonie al niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Wat zouden we toch moeten zonder Hyves, Facebook, Twitter, MSN, SMS en al die nieuwe communicatiemiddelen?

In Egypte heeft momenteel niemand meer toegang tot het internet. Maandagavond laat ging de laatste internetprovider uit de lucht. Dit op last van 'de overheid' zodat demonstranten in ieder geval niet meer digitaal kunnen actievoeren. Het is niet de eerste keer dat een overheid het internet, of bepaalde delen daarvan uitzet. In 2009 sneed de Chinese regering de gehele Xinjiang-provincie voor bijna een jaar af van de digitale snelweg, nadat het er onrustig was geworden op straat.

Het internet uitzetten is trouwens niet iets wat gedaan wordt met een druk op de knop. Verschillende delen van het internet zijn met elkaar verbonden door zogenaamde 'host routerings tabellen'. Dit zijn een soort routekaarten die het internet gebruikt om de weg te vinden, ook als er netwerken wegvallen. In Egypte zijn nu dusdanig veel stukjes van die kaart verdwenen dat er geen internet is in Egypte.

Tot nu toe is het alleen nog voorgekomen in niet-westerse landen. Maar kan zoiets hier ook gebeuren? Die kant lijkt het wel op te gaan. In Amerika ligt er een wetsvoorstel op tafel om president Obama in bepaalde gevallen van terroristische dreiging de mogelijkheid te geven om het internet uit te zetten. Diezelfde president Obama reageerde donderdag nog op de situatie in Egypte: "Er zijn bepaalde kernwaarden waarvan wij geloven dat ze universeel zijn: vrijheid van meningsuiting, vrijheid van jezelf uitdrukken, mensen moeten de mogelijkheid hebben tot social networking."

Voorlopig zitten ze in Egypte nog wel even zonder internet, of dat een goede zaak is laten we hier even in het midden. Maar het ziet er naar uit dat ook westerse overheden graag beschikking willen over een grote knop waarmee ze het internet uit kunnen zetten.

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 02 februari 2011.