Provincie Drenthe gaat extra investeren in snel internet

De provincie Drenthe en gemeenten hebben aangekondigd meer initiatieven te willen ondersteunen voor de aanleg van snel internet in buitengebieden. De regelingen om breedbandinitiatieven te ondersteunen worden daarom verder uitgebreid. Mogelijk hebben in 2019 dan alle huishoudens in de provincie mogelijkheden voor een snelle internetverbinding.

Drenthe trekt extra geld uit voor breedband in buitengebieden
Drenthe trekt extra geld uit voor breedband in buitengebieden

Drenthe wil initiatieven voor breedband in de buitengebieden extra blijven ondersteunen. Voorlopig ligt de aanleg van breedband in de provincie op schema, maar de provincie heeft meer ambitie. Ruim 45 lokale initiatieven, voor breedband in gebieden waar nog geen snelle internetverbinding ligt, worden door de provincie en gemeenten ondersteund. Daarbij worden twee breedbandregelingen gebruikt: een subsidieregeling-vraagbundeling, om de belangstelling te peilen voor snel internet, en een provinciale lening voor de daadwerkelijke aanleg van breedband. De provincie denkt in totaal 9 miljoen euro extra nodig te hebben voor initiatieven van minder dan 1.000 aansluitingen.

Nu bestaat nog een groot deel van de provincie uit ‘witte gebieden’; gebieden waar helemaal geen Next Generation Acces (NGA) netwerk is. Daarnaast zijn er veel ‘grijze gebieden’, waar maar één provider actief is. In 2019 zouden met de nieuwe breedbandregelingen alle huishoudens in Drenthe de mogelijkheid moeten hebben een snelle internetverbinding af te sluiten. In totaal zouden er nu nog circa 24.000 huishoudens en bedrijven zijn met een slechte internetverbinding. Het provinciaal bestuur heeft het streven om van Drenthe een breedbandprovincie te maken.

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 26 mei 2016.