Postduif sneller dan kabelinternet

Het verzenden van een bestand van 8GB gaat aanzienlijk sneller met USB stick aan een postduif van via kabelinternet. Internet via een glasvezelverbinding wint het weer ruim van de postduif.

Postduif sneller dan kabelinternet
Postduif sneller dan kabelinternet

Op 23 september organiseerde glasvezelprovider XMS een duivenrace van Nijmegen naar Zeewolde (80km). Een groot bestand van 8GB versturen gaat sneller met een postduif dan met kabelinternet (UPS Fiberpower). De XMS glasvezelverbinding bleek weer sneller dan de postduif en was de uiteindelijke winnaar.

Het is niet de eerste keer dat een soortgelijke race georganiseerd wordt. Eerder gebeurde dit in Zuid-Afrika en Engeland. Hier vonden wedstrijden plaats tussen ADSL verbindingen en een postduif. Het was wel voor het eerst dat een glasvezelverbinding meedeed aan de wedstrijd.

Het bestand werd vanaf een adres in Nijmegen verzonden naar Zeewolde. De XMSverbinding was het snelst met 33 minuten. De postduif had er 2 uur en 4 minuten voor nodig. De ADSL verbinding had er 2 uur een 44 minuten voor nodig.

“Met deze race wilden we op een ludieke manier het verschil tussen glasvezel en de kabel laten zien” zegt Folkert Moolenburgh, directeur van XMS. “Internet via glasvezel is in tegenstelling tot internet via de kabel namelijk symmetrisch. Dit betekent dat het verzenden en ontvangen van gegevens met dezelfde snelheid gaat. Bij het verzenden (uploaden) van grote bestanden, wordt dit verschil duidelijk zichtbaar. ”

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 15 oktober 2010.