Pair bonding zorgt voor dubbele internetsnelheid

Pair bonding zou ervoor zorgen dat 46% van de huishoudens die zijn aangesloten op VDSL een twee keer zo snelle internetverbinding krijgen.

Bijna helft VDSL-aansluitingen kan twee keer zo snel volgens onderzoek van Breedbandwinkel.nl
Bijna helft VDSL-aansluitingen kan twee keer zo snel volgens onderzoek van Breedbandwinkel.nl

Dat concludeert breedbandwinkel.nl naar aanleiding van een onderzoek onder ruim 500.000 huishoudens. Bijna driekwart van de huishoudens met een telefoonlijn kan ervoor kiezen om een internetabonnement af te sluiten op basis van VDSL. De snelheid waarmee internetproviders adverteren wordt echter niet altijd behaald.

Pair bonding bij slechte verbinding

Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat er nauwelijks internetproviders zijn die gebruik maken van de mogelijkheid voor pair bonding. In veel huizen is een tweede lijn beschikbaar die door middel van de toepassing van pair bonding ervoor kan zorgen dat de snelheid van het internet verdubbeld. Volgens de site passen alleen KPN en dochter XS4ALL deze techniek toe wanneer er sprake is van een slechte verbinding. De gemiddelde snelheid van VDSL zou in de praktijk nu liggen rond de 57 Mb/s. Door middel van pair bonding zou dit gemiddelde omhoog kunnen naar 120 Mb/s.

In een reactie naar Telecompaper heeft KPN aangegeven zich niet te herkennen in dit verhaal. De operator zou technieken als pair bonding al enige tijd toepassen om de snelheid van internet via VDSL te verbeteren. “Afhankelijk van de regio, de klantbehoefte en de beschikbare middelen en infrastructuur bekijken we dan welke onderliggende technologie er wordt gebruikt om snel breedband internet te realiseren.” aldus KPN.

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 15 maart 2017.