Orange licenties in gebruik genomen door T-Mobile

T-Mobile heeft de twee UMTS-licenties van Orange, die zij in 2007 overnam, in gebruik genomen. Hierdoor ontloopt T-Mobile een dwangsom die het Agentschap Telecom had opgelegd.

Orange licenties in gebruik genomen door T-Mobile.
Orange licenties in gebruik genomen door T-Mobile.

Na de overname van Orange door T-Mobile was T-Mobile verplicht om een bepaalde kwaliteit en dichtheid van het netwerk te garanderen. Eerder werd bekend dat T-Mobile niet aan de voorwaarde voldeed en een te lage kwaliteit bood. Het Agentschap Telecom had T-Mobile een dwangsom opgelegd van 5 miljoen euro, die zou komen te vervallen als de aanbieder binnen een bepaalde periode haar netwerk zou kunnen verbeteren.

In een reactie zegt T-Mobile: "In het afgelopen kwartaal hebben wij de capaciteit van ons UMTS netwerk verdubbeld.Wij blijven ons netwerk verder uitbreiden, zodat wij voorbereid zijn op de toekomstige groei in het gebruik van mobiele internetdiensten." UMTS wordt ook wel de derde generatie (3G) mobiele communicatie genoemd. Van dit 3G-netwerk maken veel  zogenaamde smartphones gebruik, waaronder de iPhone, die T-Mobile exclusief verkoopt in Nederland.

Sinds de introductie van de iPhone door T-Mobile in Nederland is het dataverkeer explosief gegroeid. Door omvangrijke werkzaamheden aan het UMTS netwerk is T-Mobile voorbereid op een nog verdere groei. Het heeft de uitbreiding aan het netwerk dus niet alleen uitgevoerd op last van het Agentschap Telecom, maar omdat de provider zelf uitbreiding nodig had om te blijven voldoen aan de vraag in Nederland.

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 10 augustus 2010.