OPTA nog niet klaar met kabelnetwerk

Telecomwaakhond OPTA wil binnen een jaar de Nederlandse kabelmarkt opnieuw openstellen. Daarmee lijkt er nog steeds geen einde te komen aan de 'soap' rond de Nederlandse kabel.

OPTA nog niet klaar met kabelnetwerk.
OPTA nog niet klaar met kabelnetwerk.

U heeft het kunnen volgen via internet-adsl.nl; eerst werd de markt opengesteld en kwam Tele2 met een eigen kabelpakket. Daarna besloot de rechter de openstelling van de Nederlandse kabelmarkt te vernietigen. Hierdoor lijkt de zaak weer terug bij af. Maar de OPTA geeft niet op, en gaat nogmaals onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om concurrentie op de kabel toe te laten.

De OPTA verwacht een jaar nodig te hebben om een geheel nieuw onderzoek te starten en aan de hand van dit onderzoek een nieuw besluit te maken.  Het blijft de vraag of dit nieuwe onderzoek wel zinvol is. De verwachting is dat in de komende twaalf maanden steeds meer Nederlanders over zullen stappen op digitale televisie, waardoor kabeltelevisie meer bijzaak lijkt te worden. Vooral omdat het nog maar de vraag is of het analoge zenderaanbod interessant genoeg blijft. Het is de verwachting dat kabelaanbieders het analoge zenderaanbod gaan inkrimpen om ruimte te maken voor andere digitale diensten.

Tele2 is tevreden met het besluit van de OPTA om een nieuw onderzoek te starten naar de situatie op de kabelmarkt. Het hoopt hierdoor alsnog, zij het een jaar later dan gepland, te kunnen toetreden tot de kabelmarkt.

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 01 september 2010.