Opnieuw boete voor KPN

Provider KPN heeft opnieuw een boete opgelegd gekregen door telecomwaakhond OPTA. De boete van 22.443 euro ontvangt het bedrijf doordat het concurrenten heeft benadeeld bij de installatie van de nieuwe techniek: pair bonding. Vooralsnog gaat de provider niet in beroep tegen de opgelegde boete.

OPTA heeft KPN opnieuw beboet voor het benadelen van concurrenten
OPTA heeft KPN opnieuw beboet voor het benadelen van concurrenten

KPN zou concurrenten hebben benadeeld bij de installatie van een snellere vorm van breedband op het kopernetwerk van KPN. Het bedrijf heeft het mogelijk gemaakt om het zogeheten pair bonding via één KPN-monteur te installeren, terwijl concurrenten hier zowel een KPN-monteur als een eigen monteur voor nodig hadden. De lichte overtreding wordt door de OPTA gezien als het benadelen van concurrenten en KPN krijgt hiervoor een boete van 22.443 euro opgelegd.

Bij de techniek van pair bonding worden de twee aanwezige koperlijnen van één aansluiting aan elkaar gekoppeld. Voorheen werd de tweede koperlijn alleen als reserve gebruikt. Door deze koperlijnen te koppelen ontstaat een VDSL-verbinding. Deze VDSL-aansluiting is veel sneller dan de verouderde ADSL-verbinding.

Door de eerdere aanpak van KPN zou het haar wettelijke plicht, om nieuwe diensten gelijktijdig aan haar interne en externe afnemers aan te bieden, hebben overtreden. Vanaf 30 november 2011 voerde KPN een pilot waarbij pair bonding werd geïnstalleerd met één monteur, terwijl concurrenten hier twee monteurs voor nodig hadden. Hierover heeft OPTA toelichting gevraagd, waarna KPN heeft besloten op 4 januari 2012 de overtreding te beëindigen. Inmiddels kunnen alle internet providers pair bonding met één monteursgang installeren.

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 07 november 2012.