Onwikkeling draadloos netwerk met LED-licht

Daar is de Universiteit van Bostons mee bezig, de volgende generatie draadloos netwerk zal niet gericht zijn op het gebruik van radiogolven maar op zichtbaar led-licht. De nieuwe ontwikkeling gaat door het leven onder de naam Smart Lighting.

De technologie die voor LED-licht verbinding gebruikt gaat worden is niet nieuw, op dit moment word dezelfde technologie gebruikt voor autokoplampen en schermen van laptops.
Zoals het er nu naar uit ziet zal het nieuwe netwerk in eerste instantie snelheden tot 10Mbps ondersteunen. Ieder afzonderlijk led lichtpunt zal gaan fungeren als een zendpunt. Deze zendpunten kunnen bijvoorbeeld in het plafond verwerkt worden en zodoende kunnen ze net zoals een lamp "schijnen", alleen schijnen ze geen licht maar data naar mobiele telefoons, pc's en printers.

Grote voordelen van deze nieuwe technologie zijn dat led licht aanzienlijk minder energie verbruikt dan radiogolven, met als gevolg dat het communicatie netwerk daardoor goedkoper is en beter voor het milieu.
Nadelen zijn er ook, zo kan het draadloos netwerk slecht binnen 1 ruimte gebruikt worden, het signaal is niet sterk genoeg om door muren heen te kunnen. Echter op die wijze is het ook onmogelijk om het communicatieverkeer af te luisteren.

Wanneer en of het led netwerk ooit realiteit gaat worden is nog niet duidelijk, het is ook maar de vraag of het kan gaan concurreren met het bestaande wifi. Het hele idee is trouwens niet nieuw, IBM was in 1980 de eerste die een volledig optisch communicatienetwerk bouwde, daar werd echter niks meer verder mee gedaan door de opkomst van het internet.

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 15 oktober 2008.