Mobiel internet in trein nog jaar gratis

In ieder geval is mobiel internet in de trein nog gratis tot april 2014. Dat meldt de Nederlandse Spoorwegen (NS) vandaag in een nieuwsbericht. De NS heeft het contract voor gratis WiFi via T-Mobile met nog een jaar verlengd.

Jaar langer gratis mobiel internet in treinen van NS
Jaar langer gratis mobiel internet in treinen van NS

Reizigers kunnen nog zeker een jaar gebruik maken van gratis mobiel internet in de 300 intercity’s van de NS. Daarnaast zullen ook de resterende 65 treinstellen de WiFi-functionaliteit krijgen. De NS liet vandaag in een nieuwsbericht weten het contract met T-Mobile met een jaar verlengd te hebben. Dat gratis mobiel internet in de trein populair is, blijkt uit het feit dat er maandelijks miljoenen keer gebruik van wordt gemaakt.

Wat er na het contract met T-Mobile gebeurt met de prijsstelling van WiFi in de treinen is nog niet bekend. De spoorwegen voerden afgelopen jaar gesprekken met verscheidene providers over mobiel internet in de treinen. Volgens enkele providers was de prijs voor een dergelijk contract erg hoog. Mogelijk is de verlenging met T-Mobile een tussenstap om tijd te kopen in de onderhandelingen voor een meerjarig contract.

Naast de contractverlenging met T-Mobile, liet de NS weten ook grote stations uit te rusten met WiFi-hotspots. “NS is van plan ook de grote stations met wifi uit te rusten. In maart maakten we al bekend de stations Den Haag Centraal en Hollands Spoor van gratis internet te voorzien. Ook op een aantal andere stations moet dat in de toekomst gaan gebeuren", aldus een woordvoerder van de NS.

De overeenkomst tussen T-Mobile en de NS liep eigenlijk eind 2012 af. Lange tijd was het onduidelijk of WiFi in de trein wel gratis zou blijven. Uit het contract blijkt nu dat dit het geval is tot april 2014. “Internet in de trein is populair onder reizigers”, stelt de NS in het nieuwsbericht.

Dat blijkt ook uit de cijfers die de NS bekend maakte. “In februari waren er meer dan 1,8 miljoen internetsessies met een gemiddelde duur van 43 minuten en werd meer dan 20 Terabyte aan data verwerkt.”

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 22 april 2013.