Mobiel internet als alternatief voor vast breedband

Mobiel internet middels 4G wordt door steeds meer Nederlanders gezien als een eventueel alternatief voor vast breedbandinternet. Wanneer 4G dezelfde of een hogere snelheid bereikt als breedband zouden veel mensen de overstap maken.

Mobiel internet via 4G wordt door steeds meer mensen gezien als alternatief voor de vaste breedbandaansluiting
Mobiel internet via 4G wordt door steeds meer mensen gezien als alternatief voor de vaste breedbandaansluiting

Dat blijkt uit een onderzoek gehouden door Telecompaper. Zo’n 44 procent van de Nederlandse huishoudens zou de overstap naar mobiel internet overwegen wanneer de snelheden minstens even hoog liggen als dat van vast internet. Voor een lagere prijs zou zo’n 53 procent de overstap wagen. Voor 46 procent van de ondervraagden zou een stabielere en zekerdere verbinding een reden kunnen zijn voor de switch.

Momenteel is het aanbod van 4G als alternatief voor vast internet beperkt. T-Mobile biedt 4G voor thuis en KPN heeft Internet buitengebied via 4G. Deze abonnementen bieden echter al geen diensten als vaste televisie. Uit het onderzoek blijkt echter dat dit wel een cruciale rol speelt voor veel consumenten bij hun keuze. Zo zou 27 procent alleen willen overstappen als er ook televisie wordt aangeboden en eveneens hetzelfde aantal zou dan kiezen voor en triple play mogelijkheid.

Het onderzoek, dat sinds 2013 jaarlijks wordt uitgevoerd, laat een duidelijke stijging zien. Waar in 2014 nog slechts een kwart van de ondervraagde de overstap naar 4G zou maken met als argument dat 4G net zo snel of sneller is, is dit aantal nu al bijna opgelopen naar de helft. Deze cijfers laten dus duidelijk zien dat steeds meer Nederlandse consumenten deze vorm van mobiel internet beschouwen als een gedegen alternatief voor de vaste internetaansluiting. 

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 08 september 2017.