Kroes wenst goedkopere uitrol snel internet

Alle nieuwe of gerenoveerde gebouwen moeten worden voorzien van breedbandtoegang. Dat heeft de Eurocommissaris Neelie Kroes dinsdag bekendgemaakt. Met het plan wil Kroes de kosten van de uitrol van internet met 30 procent terugdringen.

Uitrol van snel internet in Europa moet veel goedkoper
Uitrol van snel internet in Europa moet veel goedkoper

Het plan dat de Eurocommissaris dinsdag bekend heeft gemaakt, moet er voor zorgen dat de infrastructuur bij gebouwen tot aan de aansluiting van de gebruiker geschikt is voor breedbandtoegang. Dat betekent dat alle nieuwe of gerenoveerde gebouwen in Europa geschikt moeten zijn voor de uitrol van internetverbindingen. Het plan komt vanuit de Europese Commissie en moet nog door het Europees Parlement worden goedgekeurd.

Eurocommissaris Kroes wil met voorstel de kosten van de uitrol van snel internet met 30 procent terugdringen. “Het voorstel kan bedrijven een besparing van 40 tot 60 miljard euro opleveren”, aldus Kroes. Momenteel komen de kosten nog vooral voort uit bouwwerkzaamheden, zoals het openbreken van straten. Volgens Kroes zorgen deze werkzaamheden voor 80 procent van de kosten. Door gebouwen in Europa direct geschikt te maken voor het aansluiten op internet moeten de kosten flink teruglopen.

In het aangekondigd voorstel worden ook nieuwe regels genoemd. Vergunningen voor masten en antennes moeten sneller worden geweigerd of toegekend. En bij geplande werkzaamheden, waarvoor de straat open moet, moeten ook meteen werkzaamheden voor snel internet kunnen worden uitgevoerd. Zo kunnen de kosten voor breedband omlaag. Ook wil Kroes maximumprijzen invoeren voor infrastructuur die breedband mogelijk maken.

De Eurocommissaris heeft als doel gesteld dat alle Europeanen in 2013 toegang moeten hebben tot internet. In 2020 moet bovendien iedereen gebruik kunnen maken van een snelle internetverbinding. Dit plan maakt dan ook deel uit van een pakket maatregelen die de aanleg van breedbandinternet in Europa moeten bevorderen. Nederland heeft in Europa met een aantal andere landen een voortrekkersrol wat betreft internetsnelheid en de uitrol van snel internet.

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 26 maart 2013.