KPN bereikt landelijk netwerk Internet of Things

Telecomprovider KPN meldt dat Nederland het eerste land is met een landelijk dekkend Internet of Things-netwerk. In Nederland werken er meerdere partijen aan een zogeheten LoRa-netwerk, maar KPN heeft de primeur met landelijke dekking. Vanaf vandaag biedt de provider in heel Nederland toegang tot zijn LoRa-netwerk voor Internet of Things-toepassingen.

Nederland eerste land met landelijk dekkend Internet of Things-netwerk
Nederland eerste land met landelijk dekkend Internet of Things-netwerk

KPN is de eerste provider met een landelijk dekkend Long Range Wide Area (LoRa)-netwerk voor Internet of Things. Dit netwerk moet het voor consumenten en bedrijven mogelijk maken om apparaten te verbinden met internet. Voornamelijk apparaten die soms maar een kleine hoeveelheid data hoeven versturen, zijn geschikt voor het LoRa-netwerk. Verwacht wordt dat steeds meer apparaten en sensoren toegang krijgen tot internet. Een landelijk netwerk voor Internet of Things maakt het ook makkelijker ‘slimme toepassingen’ te ontwikkelen. Denk daarbij aan slimme energiemeters en allerlei andere sensoren.

Slimme apparaten

Een zogeheten LoRa-netwerk heeft als voordeel dat het weinig energie verbruikt en is daardoor veel geschikter dan bestaande netwerken. Straks kunnen ‘slimme’ apparaten eenvoudig worden verbonden aan het netwerk. Een koffiezetapparaat kan op die manier al vanuit de auto worden ingeschakeld. Zo zijn er met Internet of Things tal van nieuwe mogelijkheden. Voor realisatie van het landelijke netwerk heeft KPN verspreid over heel Nederland honderden mobiele opstelpunten voorzien van een LoRa-gateway en –antenne, waarmee miljoenen apparaten verbonden kunnen worden.

Internet of Things populair

De telecomprovider verwacht dat het aantal apparaten op het netwerk snel groeit. Inmiddels zijn zo’n 1,5 miljoen toepassingen gecontracteerd die aangesloten zullen worden op het LoRa-netwerk. Komende maanden gaat KPN het netwerk verder optimaliseren en komt er ook een lokalisatie-functionaliteit beschikbaar. Internet of Things wordt steeds populairder en steeds meer apparaten zijn ook geschikt om te verbinden met internet. Er zijn dan ook al talloze proof-of-concepts getest. Op de luchthaven Schiphol wordt getest met het LoRa-netwerk voor de bagageafhandeling. Maar ook op station Utrecht Centraal worden wissels ermee in de gaten gehouden en in de Rotterdamse haven werken dieptemeters ermee.

Het LoRa-netwerk is een aanvulling op de bestaande 2G-, 3G- en 4G-netwerken. KPN verwacht, mede door de landelijke dekking, dat LoRa-toepassingen voor consumenten in de loop van dit jaar breder beschikbaar komen. Volgens de telecomprovider is er steeds meer vraag naar netwerkmogelijkheden die zuinig zijn met stroom.

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 30 juni 2016.