Snel internet voor buitengebieden Groningen

Voor de aanleg van snel breedband internet heeft de provincie Groningen zo’n veertig miljoen euro beschikbaar gesteld. Daarnaast heeft de provincie het bedrijf Rodin Broadband Groningen de opdracht gegeven om voor het einde van dit jaar te starten met de aanleg.

Er komt 40 miljoen euro beschikbaar voor de aanleg van snel internet in Groningen
Er komt 40 miljoen euro beschikbaar voor de aanleg van snel internet in Groningen

De bedoeling is dat binnen twee jaar iedere inwoner van Groningen, inclusief de buitengebieden, moeten beschikken over supersnel internet. Dat maakt de provincie bekend op haar website. Meer dan 13.000 adressen hebben nu geen toegang tot (snel) internet, dat moet veranderen vindt de provincie. Door de toekenning van deze subsidie komt een internetverbinding sneller dichterbij.

Glasvezel of straalverbinding

Om wat voor soort internet het gaat daar laat men zich nog niet over uit. Rodin Broadband Groningen waarmee de provincie gaat samenwerken voor het initiatief is gespecialiseerd in glasvezel, maar kan ook straalverbindingen leveren. Voor afgelegen gebieden is dat een goedkoper alternatief.

Regio’s met aardbevingsschade
De komende tijd gaan de partijen samen om tafel om te kijken waar de verbindingen moeten worden aangelegd. De regio’s met aardbevingsschade krijgen hierbij voorrang. Wanneer er voldoende interesse bestaat, wordt vervolgens gestart met de aanleg van glasvezel.

Subsidieregeling internet Groningen

Het is voor telecomaanbieders niet aantrekkelijk en rendabel om in ‘witte gebieden’ een snelle internetverbinding zoals bijvoorbeeld glasvezel aan te leggen. Om dit toch interessant te maken en consumenten een keuze te bieden hebben de provincie Groningen, de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) en de Economic Board Groningen (EBG) hier gezamenlijk 40 miljoen euro voor uitgetrokken. De subsidieregeling Snel Internet Groningen is dan ook een onderdeel van het programma Groningen@Work.

Benieuwd welke aanbieders er beschikbaar zijn voor internet in Groningen en wat zij u kunnen bieden? Hier vindt u alle informatie van alle beschikbare internetproviders in de provincie Groningen op een rij.

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 21 juli 2017.