Glasvezelaansluitingen in Nederland naar 1,94 miljoen

Het aantal glasvezelaansluitingen in Nederland is in 2013 gegroeid naar 1,94 miljoen. Niet alle glasvezelaansluitingen waren actief in gebruik, eind december werden 656.000 glasvezelaansluitingen ook daadwerkelijk gebruikt.

Aantal glasvezel-lijnen groeit in Nederland naar 1,94 miljoen
Aantal glasvezel-lijnen groeit in Nederland naar 1,94 miljoen

Steeds vaker worden er nieuwe glasvezelaansluitingen in Nederland aangesloten. Het aantal glasvezelaansluitingen groeide in 2013 met 1,94 miljoen. Goed voor een stijging van ongeveer 34 procent. Van de bijna 2 miljoen aansluitingen worden er 656.000 glasvezelaansluitingen ook actief gebruikt. Een groot deel van de woningen heeft dus wel al een glasvezelaansluiting, maar gebruikt deze nog niet actief. Wellicht dat veel consumenten het tarief voor een glasvezelabonnement aan de hoge kant vinden en tevreden zijn met de huidige downloadsnelheden via kabelinternet of ADSL.

Telecompaper heeft deze cijfers kenbaar gemaakt in het jaarlijkse FTTH rapport. Het onderzoeksbureau verwacht dat het aantal glasvezelaansluitingen in 2018 is toegenomen tot 3,45 miljoen. Het is echter de vraag hoeveel van deze aansluitingen dan ook daadwerkelijk actief zal worden gebruikt. Nu ligt dat percentage op ongeveer 33 procent: een derde van de glasvezelaansluitingen wordt dus actief gebruikt. Mocht deze stijgende lijn doortrekken, dan zouden we dus in 2018 rond de 1,15 miljoen actieve glasvezelaansluitingen in Nederland hebben.

Reggefiber grootste marktaandeel
In Nederland wordt glasvezel door verschillende kabelaars aangelegd. Vooralsnog is Reggefiber (glasvezelexploitant) het bedrijf dat de meeste aansluitingen voor zijn rekening neemt. Het marktaandeel nam weliswaar iets terug van 89 naar 87 procent, maar Reggefiber blijft nog altijd de grootste speler. Daarnaast steeg het marktaandeel van CIF, een bedrijf dat zich voornamelijk richt op communicatie-infrastructuur en dataverbindingen, van 8 naar 10 procent. De kleinere kabelbedrijven namen de overige 3 procent voor hun rekening.

Gelderland voorop met glasvezelaansluitingen
Het jaarlijks FTTH rapport van Telecompaper keek daarnaast naar de glasvezeluitrol per provincie. In de provincie Gelderland groeide het aantal glasvezelaansluitingen het hardst. In totaal met 120.000 aansluitingen in het eerste kwartaal van 2014 ten opzichte van het eerste kwartaal in 2013. Op afstand volgde de provincies Limburg en Noord-Brabant met respectievelijk 62.000 en 50.000 nieuwe aansluitingen. De provincie Zeeland loopt het verst achter op het gebied van glasvezelaansluitingen.

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 03 juni 2014.