Glasvezel in buitengebied blijft een probleem

Steeds vaker worden glasvezelnetwerken aangelegd, behalve in de buitengebieden. Enkele gemeenten starten initiatieven om ook het buitengebied van glasvezel te voorzien. De provincie Noord-Brabant wil een 'Breedbandfonds' in het leven roepen van 50 miljoen euro.

Fonds voor glasvezel in buitengebied Brabant
Fonds voor glasvezel in buitengebied Brabant

Internet via glasvezel is in de buitengebieden van Nederland vaak nog een probleem. Om de aanleg van glasvezel in het buitengebied te stimuleren bedenken provincies en gemeenten verschillende initiatieven. Zo ook in Brabant waar de provincie een 'Breedbandfonds' in het leven heeft geroepen van 50 miljoen euro. Volgens hoogleraar Jan Smits van de Technische Universiteit Eindhoven heeft iedereen recht op een aansluiting. Smits vindt dat een tweedeling moet worden voorkomen.

Ook in de provincie Gelderland bekijken ze mogelijkheden voor glasvezel in het buitengebied. Daar gaan ze op alle niveaus samenwerken om een oplossing te vinden voor de aanleg van een prijzig glasvezelnetwerk. In de gemeente Putten is een speciale initiatief groep voor glasvezel opgericht om het buitengebied te voorzien. Niet alleen in de provincies Gelderland en Brabant kampen ze met dergelijke problemen. Bijna alle Nederlandse gemeenten zitten met hetzelfde probleem: een glasvezelnetwerk is haast niet te betalen.

Veel gemeenten leggen zich er nog niet bij neer en starten initiatiefgroepen of stuurgroepen. In de gemeente Dalfsen maakt stuurgroep Glasvezel zich sterk voor glasvezelaansluiting in de buitengebieden. De kosten voor een glasvezelnetwerk zijn de hoogste drempel, toch moeten er ook genoeg geïnteresseerden zijn voor een dergelijk netwerk. Een aantal gemeenten pleit voor glasvezel in buitengebieden omdat men daar veel meer industriële bedrijvigheid kent. Ook het rijk bekijkt alternatieven voor het buitengebied. Zoals draadloze technieken en satellietverbindingen.

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 11 april 2013.