Downloadsnelheid van 700Mbps via koperlijnen

In Hongkong is een dsl-verbinding over koperlijnen gedemonstreerd waarbij een downloadsnelheid van 700Mbps zou zijn behaald. De Chinese firma Huawei claimt hiermee de snelste dsl-verbinding ter wereld te kunnen leveren.

Downloadsnelheid van 700Mbps via koperlijnen
Downloadsnelheid van 700Mbps via koperlijnen

Bij de demonstratie bundelde Huawei vier koperlijnen. De geclaimde 700Mbps downloadsnelheid werd behaald over een afstand van 400 meter. Daarbij werd gebruik gemaakt van zogenaamde SuperMIMO technologie, een technologie om de overspraak tussen koperkabels terug te dringen. Hierdoor wordt de behaalde doorvoersnelheid verhoogd van het huidige maximum van 100Mbps naar 175Mbps per koperlijn, aldus Huawei.

De fabrikant claimt dat zijn dls-product een goedkope last-mile-oplossing is, omdat telecombedrijven glasvezel slechts aan kunnen leggen tot de verdeelkasten van de wijk. Het is echter nog niet precies duidelijk wanneer Huawei zijn SuperMIMO technologie op de markt gaat brengen. Welke uploadsnelheden gehaald kunnen worden met SuperMIMO is ook niet bekend gemaakt.

Eerder dit jaar wist Bell Labs, de onderzoekspoot van Alcatel-Lucent, al een dsl-verbinding tot stand te brengen met een downloadsnelheid van 300Mbps, eveneens over een afstand van 400 meter. Hierbij waren slechts twee koperlijnen nodig.

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 23 september 2010.