Buitengebied zuid Utrecht dichterbij glasvezel

Voor verschillende gemeenten in het zuidelijke deel van Utrecht komt de aanleg van glasvezel in buitengebieden dichterbij. Dat blijkt uit een enquête van gebiedscoöperatie O-gen, waaruit blijkt dat veel huishoudens interesse hebben in glasvezel in het buitengebied.

Ruim 35% bewoners buitengebied zuid Utrecht heeft interesse in glasvezel
Ruim 35% bewoners buitengebied zuid Utrecht heeft interesse in glasvezel

Gebiedscoöperatie O-gen onderzoekt samen met zes gemeenten in het zuidelijke deel van de provincie Utrecht (Wijk bij Duurstede, Bunnik, Utrechtse Heuvelrug, Leusden, Renswoude en Houten) of er voldoende interesse is in de aanleg van glasvezel in het buitengebied. Uit de eerste resultaten van een enquête gehouden onder bewoners blijkt dat 35 procent van de 1.700 huishoudens interesse heeft. Wel liggen de percentages van de verschillende gemeenten wat verder uit elkaar. De enquête moet uitkomst bieden op de vraag hoeveel mensen er daadwerkelijk breedband in het buitengebied willen en wat de betalingsbereidheid is. Vooralsnog zegt een meerderheid ja tegen glasvezel in het buitengebied.

In Wijk bij Duurstede zeggen de meeste inwoners ja tegen breedband in het buitengebied: 49 procent. In gemeente Houten is dat 43,8 procent en Bunnik 30,4 procent. De gemeenten Utrechtse Heuvelrug (30,3%) en Leusden (25,8%) konden op minder interesse rekenen, maar vooralsnog veel geïnteresseerden in de aanleg van glasvezel. Volgens O-gen hebben verschillende marktpartijen naar aanleiding van de resultaten aangegeven dit een goed uitgangspunt te vinden om verder te gaan met de aanleg van glasvezel in het buitengebied. Welke marktpartijen dit zijn werd niet bekendgemaakt. Verschillende gemeenten lieten weten verrast te zijn met de uitkomsten, maar blij te zijn met de kans voor aanleg van breedband in het buitengebied.

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 26 juli 2016.