ACM gaat internetsnelheid meten voor eind van dit jaar

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) is voornemens om de snelheden van internetverbindingen te gaan meten. Op deze manier willen zij bepalen of internetproviders zich houden aan de regels omtrent netneutraliteit.


Eind dit jaar moet de meetmethode van de ACM klaar zijn. Het is voor internetproviders verboden diensten op het internet te blokkeren of vertragen. In de Europese verordening van netneutraliteit, welke is ingegaan op 30 april 2016, is te lezen dat onder andere transparantie over snelheden hiervan een onderdeel is.

T-Mobile

Al in maart vorig jaar startte de ACM met het voorlichten van bedrijven. Kort daarna is ook het onderzoek naar overtredingen van providers gestart. T-Mobile, welke ik oktober de dienst Datavrije Muziek lanceerde, werd door de ACM op de vingers getikt. De vorm van zero rating zou in strijd zijn met de netneutraliteit, maar de rechtbank in Rotterdam stak hier een stokje voor. Desondanks zijn zij nog steeds bezig met een onderzoek naar T-Mobile.

Meetmethode
De ACM is bezig om een methode te ontwikkelen om de regels goed te kunnen controleren en dus de internetsnelheden in de gaten te kunnen houden. Eerder had men het idee om deze methode in te kopen, maar daar heeft de ACM vanaf gezien. Momenteel is Berec, een externe internationale partij, bezig met de ontwikkeling van een universele meetmethode. Deze zou in de loop van het derde kwartaal van dit jaar zijn afgerond. De ACM heeft besloten de plannen van Berec af te wachten alvorens zelf over te gaan op ontwikkeling.

Bundesnetzagentur

Ook de Duitse toezichthouder Bundesnetzagentur (BNA) is gestart met het onderzoeken van de regels omtrent netneutraliteit. Dat heeft nogal wat voor commotie gezorgd, omdat eindgebruikers al na 2 dagen hun provider aansprakelijk kunnen stellen. De operators daarentegen hebben hevige kritiek op de metingen die door BNA worden verricht. 

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 21 augustus 2017.