Zorgen om persoonlijke gegevens op internet

Bijna de helft van de Europese internetters maakt zich zorgen dat hun persoonsgegevens op sociaalnetwerksites worden misbruikt. Dat blijkt uit de resultaten van een onderzoek in opdracht van de Europese Commissie bij 27.000 huishoudens.

Zorgen om persoonlijke gegevens op internet
Zorgen om persoonlijke gegevens op internet

In Nederland gaat het om sociaalnetwerksites zoals Hyves en Facebook. Mensen plaatsen daar veel persoonlijke informatie op zonder na te denken over wat de gevolgen daarvan kunnen zijn. In het onderzoek van de Europese Commissie komt naar voren dat veel internet gebruikers bang zijn dat hun gegevens misbruikt worden. Wat ze daarbij lijken te vergeten is dat ze die informatie zelf op internet zetten.

Misbruik van die gegevens is een bekend fenomeen. Het zal niet de eerste keer zijn dat er ergens ingebroken wordt omdat op Hyves staat dat iemand twee weken in Spanje zit. Maar valt dit in de categorie misbruik of in de categorie eigen schuld…? Er zijn simpelweg te veel mensen die het gevaar van te veel persoonlijke informatie of slechte privacyinstellingen niet zien

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 14 oktober 2010.