Ziggo test met gedeelde WiFi-hotspots in Groningen

Momenteel voert Ziggo testen uit in de stad Groningen om eigen kabelmodems in te zetten als WiFi-hotspots voor al haar klanten. De eigen modems worden geüpdate met de WiFi-functionaliteit, zodat deze gebruikt kunnen worden als WiFi-hotspots.

Ziggo update aantal modems met WiFi-functionaliteit in Groningen
Ziggo update aantal modems met WiFi-functionaliteit in Groningen

In januari 2013 zal de pilot in Groningen, waarbij eigen modems ingezet worden als WiFi-hotspot, voltooid zijn. De proef, die begon in de Groningse wijken de Wijert, Herewegwijk en Villabuurt-West is per 1 november uitgebreid naar meer dan 10.000 modems; afgelopen week kwamen daar nog eens zo’n 8.000 modems bij. Klanten van Ziggo worden geïnformeerd over de pilot en kunnen desgewenst aangeven niet mee te willen doen.

Herman Weerman, productontwikkelaar, bedacht de specificaties die gebruikt worden om van de modems WiFi-hotspots te maken: “Het pilotproject kijkt vooral naar de praktische bruikbaarheid van onze modems als wifi-hotspot voor onze internetklanten. Technisch is het relatief eenvoudig om de modems in te zetten als wifi-hotspot, maar we willen onderzoeken hoe het zit met het bereik van de modems en de dekking in het gebied.”

Mede door de proef uit te rollen in wedstrijdverband werd de kleinschaligere proef veelbelovend. Ziggo gaf namelijk een iPad weg aan de persoon die aan het einde van de week op de meeste hotspots had ingelogd. Hierdoor waren er flink veel inwoners van de stad op de been en kwam er nuttige informatie binnen voor de internet provider. Weerman: “Al snel bleek dat een wifi-verbinding in een auto niet te handhaven is: je wisselt dan zo snel van modem dat er niet snel genoeg ingelogd kan worden. Maar als je loopt of rustig fietst, gaat het allemaal prima.”

Door het inloggen via het zogeheten WPA 2 Enterprise protocol, hoeven gebruikers slechts één keer in te loggen op een Ziggo-hotspot, ongeacht op welk modem van welke gebruiker er wordt ingelogd. Daarnaast zoekt het mobiele apparaat automatische een andere Ziggo-hotspot wanneer men buiten het bereik komt van het modem waarop de gebruiker is ingelogd. De verbinding blijft vervolgens gehandhaafd als het apparaat binnen een minuut een nieuwe hotspots vindt. “Voor het luisteren naar muziek, waarbij gebufferd wordt, zal de gebruiker hier niets van merken,” aldus Weerman. “Maar ben je via wifi aan het bellen met iemand, ja dan zal je verbinding wegvallen. We bieden dan ook geen direct alternatief voor mobiele telefoons aan.”

De modems worden volgens Ziggo zo ingesteld dat de thuisgebruiker niet hoeft te vrezen voor lagere internetsnelheden. Daarnaast blijft het dataverkeer van de thuisgebruiker en de externe inloggers gescheiden. Zo kunnen er bijvoorbeeld nooit meer dan twintig gebruikers per hotspot aanmelden. Wanneer Ziggo de pilot officieel gaat uitrollen voor al haar klanten is nog niet bekend.

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 26 november 2012.