Ziggo schrapt plannen voor eigen telecomnetwerk

Internet provider Ziggo gaat de plannen om een telecomoperator te worden met een eigen mobiel netwerk niet verder doorvoeren. De provider wil in plaats daarvan WiFi-routers van klanten gebruiken in combinatie met het Vodafone-netwerk.

Ziggo gaat diensten aanbieden in combinatie met het Vodafone-netwerk
Ziggo gaat diensten aanbieden in combinatie met het Vodafone-netwerk

De plannen om een eigen telecomnetwerk te lanceren heeft Ziggo geschrapt. De provider zou samen met UPC en Tele2 moeten gaan concurreren met KPN, T-Mobile en Vodafone. Ziggo wil de hoge kosten voor de bouw van een eigen netwerk ontlopen. Dit wil de provider opvangen door WiFi-routers van klanten te gebruiken in combinatie met het Vodafone-netwerk.

“We werken aan een dienst om bellen, breedbandinternet en videodiensten aan te bieden, dat gebruikmaakt van onze eigen infrastructuur in en rond huizen, kantoren en publieke hotspots, aangevuld met toegang tot het netwerk van een andere provider op andere locaties in Nederland.”

Mocht Ziggo gebruik gaan maken van het Vodafone-netwerk zal het geen volwaardige concurrent worden voor de huidige telecomoperators. De provider zal namelijk een vergoeding moeten betalen voor het gebruik van dit netwerk. Eerder had ook UPC het plan een eigen mobiel netwerk aan te leggen en de kosten met Ziggo te delen. Vooralsnog lijkt UPC ook af te stappen van dit idee doordat Ziggo terugtreedt en het op die manier veel te duur wordt.

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 16 maart 2012.