Ziggo schrapt aantal analoge zenders

Kabelexploitant Ziggo gaat verschillende analoge zenders uit het aanbod schrappen. Ziggo wil met het schrappen ruimte op de kabel maken voor digitale diensten.

Kabelexploitant Ziggo schrapt aantal analoge zenders
Kabelexploitant Ziggo schrapt aantal analoge zenders

Ziggo gaat een aantal analoge zenders uit het aanbod schrappen om meer ruimte te maken voor digitale diensten. In Twente worden zenders als ZDF, WDR, BBC2 en CNN geschrapt waardoor het aanbod van analoge zenders afneemt tot 25. Uit verschillende hoeken is al forse kritiek geuit op het besluit van de kabelexploitant. Volgens SP-Kamerlid Jasper van Dijk speelt Ziggo een “smerig spelletje” met klanten die nog geen digitale televisie hebben. Op deze manier wordt volgens van Dijk het analoge zenderaanbod afgebouwd, zodat kijkers gedwongen worden over te stappen op digitale televisie.

Verder wordt er met een zwerende vinger gewezen naar Ziggo dat zich niet aan de wettelijke taak om een pluriform aanbod te leveren zou houden. Tevens zou de kabelexploitant te veel gebruik maken van haar monopolistische positie. Het zelfstandig bestuursorgaan Commissariaat voor de Media (CvdM) is op dit moment bezig klachten te verzamelen. Wanneer het tot een uitspraak komt, is nog niet bekend. Volgens verschillende programmaraden zijn de beweegredenen van Ziggo duidelijk. Voor elke analoge zender die wordt geschrapt, kunnen zes digitale zenders worden doorgegeven.

Op de website van Ziggo wordt aangegeven dat Digitale TV de standaard wordt en de nieuwe structuur mede gebaseerd is op onderzoek onder 7.500 Ziggoklanten. Het idee om een aantal analoge zenders te schrappen is bij aanbieder UPC nog niet het geval. UPC biedt nog altijd 30 analoge zenders aan.

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 14 juli 2011.