Voorstel minister voor verhoging aantal tv-zenders

Minister Van Bijsterveldt van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) heeft en voorstel aan de Tweede Kamer gedaan om de mediawet aan te passen. Deze aanpassing moet er voor zorgen dat kabelaanbieders het minimumaantal tv-zenders verhoogt.

Minister wil Mediawet wijzigen voor minimumaantal tv-zenders
Minister wil Mediawet wijzigen voor minimumaantal tv-zenders

Kabelaanbieders worden, als het aan de minister van OCW ligt, in 2013 verplicht om minimaal dertig tv-zenders in het digitale basispakket op te nemen. De minister wil de mediawet hiervoor aanpassen en de vijftig lokale programmaraden laten verdwijnen. Digitenne van KPN wordt uitgezonderd van deze mogelijke aanpassing vanwege de beperkte bandbreedte.

Daarnaast mogen kabelaanbieders het minimum aantal zenders bundelen in betaalde pluspakketten. En zijn de aanbieders vrij in de keuze van de zenders, afgezien van de zeven verplichte zenders. De meeste kabelaanbieders van digitale pakketten bieden nu al 50 tot 60 zenders, echter wil de minister met de wetswijziging garanderen dat kijkers zonder extra kosten toegang houden tot een gevarieerd minimumpakket. ‘Pakketaanbieders zullen daarnaast een selectie maken uit kleinere en buitenlandse publieke en commerciële zenders, en daardoor tegemoetkomen aan verschillende voorkeuren van grotere en kleinere doelgroepen binnen het publiek’, stelt de minister van OCW.

De lokale programmaraden die adviseren over het analoge kabelpakket zullen gaan verdwijnen vanaf 2013 schrijft minister van Bijsterveldt in een brief aan de Tweede Kamer. Wanneer de Mediawet definitief wordt gewijzigd is nog niet bekend.

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 07 december 2011.