Verbeterde oplossing voor blinden en slechtzienden

Eerder waren de providers Ziggo en UPC al actief op dit gebied met de zogeheten ORIONwebbox. Blinden en slechtzienden kunnen via een gesproken menu en slechts enkele bedieningsknoppen digitale televisie kijken.

Digitale televisie voor blinden en slechtzienden makkelijk te gebruiken bij UPC en Ziggo
Digitale televisie voor blinden en slechtzienden makkelijk te gebruiken bij UPC en Ziggo

Via de ORIONwebbox kunnen mensen met visuele beperkingen niet alleen zonder computer luisteren naar gesproken tv-ondertiteling, maar ook naar dagelijkse kranten, boeken en tijdschriften. Daarnaast is het mogelijk met deze techniek naar de radio te luisteren. UPC en Ziggo hebben nu via de Nederlandse fabrikant Solutions Radio een verbeterde versie uitgebracht. De ORIONwebbox2 heeft een betere en uitgebreider functionaliteit die handig te bedienen blijft.

Dat Nederland al ver is in het bieden van alternatieven voor blinden en slechtzienden blijkt uit de ontwikkelen in Europa bij diverse publieke omroepen. Hier werken ze met een digitale dienst zoals audiodescriptie en kan vaak niet via de eigen provider worden verleend. TV-aanbieders Ziggo en UPC ondersteunen de ORIONwebbox al langer via een speciale laagdrempelige internetverbinding in combinatie met de ORIONwebbox. Deze kan eenvoudig via een vaste bekabeling of draadloos aan het internet gekoppeld worden. Bij de Vlaamse omroep VRT werken ze met audiodescriptie en zijn via de satelliet met gesproken tv-ondertiteling beschikbaar.

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 07 februari 2012.