UPC, KPN en Tele2: het jaar in vogelvlucht

Het jaar 2013 nadert zijn einde: tijd om nog eens terug te blikken op een aantal providers. Tele2 nam bijvoorbeeld afscheid van het zwarte schaap Frank, UPC verhoogde zijn internetsnelheden tot 200 Mbit/s en KPN wist een overname door het Mexicaanse América Móvil te voorkomen.

Het jaar 2013 voor KPN, Tele2 en UPC kort samengevat
Het jaar 2013 voor KPN, Tele2 en UPC kort samengevat

Er heeft zich dit jaar weer een hoop afgespeeld op de telecommarkt. Verschillende providers zagen het klantenbestand afnemen, daar waar anderen het jaar juist afsloten met een flinke groei. Tijd om het jaar in vogelvlucht te bekijken. Niet alle providers komen aan bod, er is gekozen voor een terugblik op KPN, UPC en Tele2. KPN richtte zich afgelopen jaar op de ontwikkeling van snel mobiel internet via zijn 4G-netwerk. Kabelaar UPC verhoogde zijn internetsnelheden en ging digitale tv ongecodeerd aanbieden. Tot slot, Tele2 stelde de introductie van zijn 4G-netwerk uit en nam afscheid van het zwarte schaap Frank.

UPC

Voor UPC begon het jaar niet heel rooskleurig. De kabelaar zag het aantal abonnees voor het eerst sinds tijden afnemen. UPC heeft nu ongeveer 1,7 miljoen abonnees, tegen 1,8 miljoen in 2012. Toch namen de huidige abonnees wel meer diensten af. In maart 2013 kwam UPC met de mededeling dat men vanaf april alles-in-een-abonnementen ging aanbieden met hogere snelheden. Voorheen konden klanten via het kabelnetwerk maximaal 120 Mbit/s halen, vanaf april 2013 werd dat verhoogd naar 200 Mbit/s. Daarnaast kondigde de kabelaar aan dat men digitale tv ongecodeerd gaat aanbieden.

Bijna gelijk met de verhoging van de maximum snelheid kwam UPC met een faire us policy. Klanten die meer dan vijf keer het gemiddelde verbruiken, kunnen een boete krijgen. Met de maatregel wil UPC het bovenmatig gebruik van veel data tegengaan.

Daarnaast wil het nog niet vlotten met de Horizon mediabox. Ook na de grootschalige update van afgelopen zomer zou de mediabox nog niet naar behoren werken.

In oktober 2013 start UPC officieel met de introductie van WifiSpots in heel haar verzorgingsgebied. UPC-klanten kunnen hun WiFi-signaal delen met anderen klanten. Tevens zouden UPC en Ziggo mogelijkheden bekijken om hun WiFi-hotspots met elkaar te gaan delen. Aan het begin van de maand kondigt UPC aan te starten met een pilot voor gratis WiFi in een aantal bushokjes. En tot slot, per 1 januari 2014 gaat de kabelaar een aantal wijzigingen doorvoeren in haar tarieven.

KPN

Provider KPN start het jaar met de aankondiging van een Compleet-pakket voor internet, tv, telefonie en mobiel. Dit zogeheten ‘quad play’-pakket zou veel voordelen bieden voor zijn klanten. Nog voor de geruchten van een overname door América Móvil komt de Amerikaanse provider AT&T om de hoek kijken. AT&T zou een overname van KPN overwegen, aldus een Amerikaanse zakenkrant.

In februari 2013 schakelt KPN zijn 4G-netwerk in; voor het eerst kunnen consumenten in Nederland profiteren van snel mobiel internet via 4G. In juni is al de gehele Randstand voorzien van 4G-dekking. Dit jaar blijkt het 4G-netwerk voor KPN een belangrijke pijler te zijn. Men zou testen met ‘vast’ internet via een combinatie van 4G en ADSL op het platteland.

Ook nog nieuws dit jaar over Digitenne (KPN-dochter), de aanbieder van digitale tv via de ether verhoogde vanaf 1 juli 2013 de prijzen met 30 procent. Vervolgens kondigt KPN in november aan een aantal straatkasten te vernieuwen voor hoge VDSL2-snelheden. Het jaar eindigen we met de geruchten van een overname door América Móvil . Topman Eelco Blok van KPN verwacht dat América Móvil zal vasthouden aan zijn grote belang van bijna 30% in het telecombedrijf. Een overname door het Mexicaanse bedrijf is dus voorlopig van de baan.

Tele2
De introductie van het 4G-netwerk werd in april 2013 door Tele2 verder uitgesteld. Het Zweedse bedrijf zal nu vanaf volgend jaar gaan inzetten op snel mobiel internet via 4G. In oktober zag Tele2 het aantal mobiele klanten flink stijgen. Tele2 lijkt zich afgelopen jaar, maar ook komend jaar te richten op mobiel. Tevens zou Tele2 hebben aangegeven een deel van het vaste netwerk voor vaste telefonie en internet te willen verkopen.

De focus zal in 2014 vooral liggen op 4G en glasvezel. Het jaar word afsloten met de aankondiging dat Frank, het zwarte schaap, niet lager het gezicht meer is van Tele2. In de nieuwe huisstijl wordt geen onderscheid meer gemaakt tussen de consumentenmarkt, zakelijke markt en wholesale.

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 24 december 2013.