UPC-eigenaar overweegt bod uit te brengen op Ziggo

De eigenaar van UPC, Liberty Global, overweegt een bod uit te brengen op Ziggo. Daarmee zou op het laatste moment mogelijk een einde komen aan de beursgang van Ziggo.

Liberty Global, eigenaar van UPC, bekijkt mogelijkheden voor overname Ziggo
Liberty Global, eigenaar van UPC, bekijkt mogelijkheden voor overname Ziggo

Het Amerikaanse bedrijf Liberty Global, dat eigenaar is van UPC, gaat mogelijk een bod uitbrengen op provider Ziggo. Liberty Global waarvan de Amerikaans miljardair John Malone eigenaar is, rijgt met name in Europa verschillende kabelbedrijven aaneen. Mogelijk zou Ziggo, het meest geavanceerde kabelbedrijf van Europa, te duur zijn voor strategische kopers. De beoogde manier voor een verkoop is daardoor altijd een beursgang geweest.

Komende weken willen de aandeelhouders van Ziggo, de private equity partijen Warburg Pincus en Cinven, hun bedrijf gedeeltelijk verkopen. Mogelijk zou er daarmee een einde komen aan het jarenlange proces, waarbij kleine regionale kabelbedrijven in Nederland werden opgekocht, om in 2008 te fuseren tot Ziggo. De provider voorziet momenteel ruim anderhalf miljoen huishoudens van internet, waarmee het de grootste provider van breedbandinternet is in Nederland.

Mocht Liberty Global besluiten om tot aankoop over te gaan, dan zou het nog wel eens geweigerd kunnen worden door de NMa. Een combinatie van UPC en Ziggo zou namelijk voor veel macht zorgen op de markt en eventuele concurrentie onmogelijk maken.

Topman van Liberty Global reageerde gisteren op het bericht dat zijn bedrijf geïnteresseerd zou zijn in Ziggo: “Een blik naar Ziggo is logisch. Nederland is een interessante markt en als er mogelijkheden zijn om uit te breiden, zullen we daar naar kijken. Echter, voor zover ik weet, werkt Ziggo aan een erg vlotte beursintroductie.” aldus de Financiële Telegraaf.

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 24 februari 2012.