TV-aanbieders krijgen concurrentie van TV-fabrikanten

TV-aanbieders zullen in de toekomst mogelijk de concurrentie aan gaan met TV-fabrikanten. Fabrikanten zijn met aanbieders in overleg over nieuwe manieren van het doorgeven van programma’s.

TV-fabrikanten willen programma's doorgeven zonder tussenkomst TV-aanbieder
TV-fabrikanten willen programma's doorgeven zonder tussenkomst TV-aanbieder

Voorlopig voeren TV-aanbieders als Ziggo,UPC, KPN CanalDigitaal en Tele2 alleen een onderlinge strijd om abonnees te winnen. Echter zal dit binnen afzienbare tijd veranderen en gaan ook TV-fabrikanten de TV-kanalen aanbieden. Het gaat hier om de zogenaamde connected TV televisie, die ook wel internettelevisie wordt genoemd. Samsung wil graag als TV-fabrikant klanten via internet naar lineaire TV-kanalen zoals Nederland 1, RTL 4 en SBS6 laten kijken.

Deze nieuwe ontwikkeling zal de strijd om de TV-abonnee alleen maar heviger maken. Het bekijken van televisiekanalen of content direct via het internet zonder tussenkomst van een TV-aanbieder wordt ook wel Over The Top (OTT) genoemd. Meerdere TV-fabrikanten zijn volgens het blad Elsevier in gesprek met TV-zenders om in de toekomst op deze manier de meeste bekeken TV-kanalen aan bezitters van internettelevisies kunnen aanbieden.

Een aantal partijen heeft volgens Elsevier bevestigd dat TV-fabrikanten in onderhandeling is om via internettelevisies programma’s door te geven. Verwacht wordt wel dat internettelevisie goedkoper wordt dan TV-kijken via een TV-aanbieder. Het is echter de vraag of de beeldkwaliteit voldoende is om de concurrentie met TV-aanbieders aan te kunnen gaan. Wellicht zal dit in de toekomst verbeteren aangezien steeds meer huishoudens over een snelle internetverbinding beschikken.

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 28 maart 2012.