Traditionele aanbieders van vaste diensten krijgen het zwaar met komst 5G-netwerk

Het 5G-netwerk zorgt voor opschudding in de tv-markt. Traditionele aanbieders die enkel vaste diensten aanbieden zullen het in de toekomst zwaarder gaan krijgen.

5G gaat de traditionele tv-markt opschudden
5G gaat de traditionele tv-markt opschudden

Dat stelt Strategy Analytics in een nieuw gepresenteerd rapport. Verwachting is dat met de komst van 5G is de verwachting dat het mobiel tv-kijken flink gaat stijgen. De technologie van 5G kan veel sneller internet bieden doordat onder andere de bandbreedte veel efficiënter gebruikt wordt. Volgens het marktonderzoekbureau hebben diverse tests al uitgewezen dat met 5G internetsnelheden tot wel 1Gbps kunnen worden behaald.

Al langere tijd ondervinden traditionele aanbieders van televisie hinder van het online kijken. Steeds vaker schuiven consumenten een traditioneel tv-abonnement aan de kant voor internet. Strategy Analytics verwacht dat de 5G-technoloie ervoor zorgt dat diensten als Netflix nog populairder zullen worden. Ook kleine Nederlandse aanbieders zoals Videoland en KPN play zullen welvaren bij deze ontwikkeling.

In een gebied rondom Groningen zullen de komende tijd diverse partijen deelnemen aan het uitgebreid testen van dit netwerk. KPN zal één van de betrokken partijen zijn in dit proces. Momenteel bezitten de twee grootste providers KPN en VodafoneZiggo beide over zowel vaste als mobiele netwerken. T-Mobile kocht onlangs ‘Thuis’ van Vodafone en zal deze diensten op korte termijn aan haar aanbod toevoegen.

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 13 februari 2017.