Tele2 lanceert mobiel bellen via internet over 4G-netwerk

Mobiel bellen via het 4G-netwerk? Met de nieuwe Voice over LTE dienst van Tele2 is het voor klanten mogelijk om het 4G-netwerk niet alleen te gebruiken voor een mobiele internetverbinding, maar ook om te kunnen bellen. De provider heeft hiermee de primeur in Nederland want andere providers bieden vooralsnog geen mogelijkheden om mobiel te bellen via 4G.

Tele2 introduceert VoLTE over eigen 4G-netwerk
Tele2 introduceert VoLTE over eigen 4G-netwerk

De eerste mobiele klanten van Tele2 kunnen sinds afgelopen dinsdag 29 maart gebruikmaken van Voice over LTE (VoLTE)-diensten van de provider. Klanten gebruiken dan zowel voor spraak als data het 4G-netwerk van Tele2. In de komende maanden zal Tele2 VoLTE geleidelijk voor meer klanten activeren. Verwachting is dat tegen het einde van de zomer alle consumenten en B2B-klanten kunnen bellen via het 4G-netwerk. Om te kunnen bellen via het 4G-netwerk is wel een smartphone nodig die zowel 4G-netwerken als VoLTE ondersteunt. De meeste high-end smartphones die sinds vorig jaar op de markt zijn bieden deze ondersteuning. Momenteel maken Tele2-klanten voor het bellen nog gebruik van het 2G/3G-netwerk van T-Mobile.

Tele2 is naar eigen zeggen de eerste 4G-only operator ter wereld. Klanten hebben dus alleen mobiel internet via 4G nodig om te kunnen internetten en bellen via hun smartphone. Francois Mairey, CTIO Tele2 Nederland: “We zijn erg trots dat Tele2 de eerste 4G-Only operator in de wereld is geworden. Vanaf nu leveren we zowel spraak als data via ons eigen state of the art LTE-advanced netwerk. Door deze geweldige prestatie bieden wij onze klanten nu altijd de beste 4G-user experience.” Tele2 heeft ook een fallback voor spraak van VoLTE naar het 2/3G-netwerk van T-Mobile geïmplementeerd. Zo kunnen klanten hun telefoon gebruiken waar en wanneer ze willen.

Op basis van de ervaringen van de eerste gebruikers bepaalt Tele2 hoe snel de dienst wordt geactiveerd voor meer klanten. De VoLTE-dienst verbeterd daarnaast de gesprekskwaliteit en laat verbindingen tussen telefoons sneller tot stand komen. Ook blijft de 4G-verbinding in stand tijdens het bellen; handig als je ondertussen nog wat bestanden wilt delen. KPN, Vodafone en T-Mobile testen ook al jaren met een dergelijke dienst, maar hebben dit vooralsnog niet commercieel geïmplementeerd in hun netwerken.

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 30 maart 2016.