Tele2, KPN en YouCa krijgen geen toegang kabelnetwerken

De OPTA (Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit) heeft besloten dat het kabelnetwerk niet open hoeft worden gesteld in Nederland. Door dit besluit blijven UPC en Ziggo voorlopig de grootste kabelexploitanten.

Kabelnetwerk niet opengesteld voor Tele2 en andere telecom aanbieders.
Kabelnetwerk niet opengesteld voor Tele2 en andere telecom aanbieders.

Waar de OPTA vorig jaar nog het idee had dat het openstellen van het kabelnetwerk in het voordeel van de consument zou werken door meer concurrentie, kijkt de autoriteit er nu anders tegenaan en blijft het kabelnetwerk gesloten voor geïnteresseerden als KPN, Tele2 en het nieuwe YouCa. 

Door het besluit van de OPTA zal de markt voor internet weinig veranderen, partijen als KPN en Tele2 zullen hun netwerken upgraden waar mogelijk om het maximaal haalbare uit de koperlijnen te halen. Het is de verwachting dat hiermee snelheden worden gehaald tot maximaal 30 Mbit, iets wat in schril contrast staat tot hetgeen een UPC, Ziggo of een lokale speler als ZeelandNet kan bieden. Deze kabelexploitanten kunnen meer dan 100 Mbit leveren waarbij ze ook flink meer digitale zenders kunnen aanbieden dan de DSL-alternatieven.

Mogelijk dat glasvezel een oplossing biedt, steeds vaker komen er initiatieven vanuit de consumentenmarkt om ergens een glasvezelnetwerk te krijgen. Met glasvezel kan een KPN of Tele2 de concurrentie wel aan, maar zijn flinke investeringen nodig welke niet direct lonen.

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 25 juni 2011.