Speciale subsidie voor aanleg internet scholen

Voor de aanleg van kabel of glasvezel kunnen scholen vanaf dit jaar bij de Nederlandse overheid subsidie krijgen. Van de kosten die gemaakt moeten worden voor het aanleggen van de verbinding vergoedt de overheid de helft.

De overheid biedt scholen zonder internet een steun in de rug door bij te dragen in de aansluitkosten.
De overheid biedt scholen zonder internet een steun in de rug door bij te dragen in de aansluitkosten.

De regeling is in het leven geroepen voor basis- en middelbare scholen die nu nog geen kabel of glasvezelverbinding hebben en het moeten doen met een koperen lijntje (DSL). Door hen te steunen hoopt de overheid de digitale taal- en rekenlessen, maar ook iPad-onderwijs mogelijk te maken en te stimuleren.

Staatsecretaris Sander Dekker van Onderwijs en minister Henk Kamp van Economische zaken zou het gaat om in totaal achthonderd basis- en middelbare scholen. De afgelopen tijd hebben de heren onderzoek gedaan naar de behoeftes van scholen en docenten op het gebied van ICT. Daaruit bleek dat zo’n 7% van de basisscholen en 11% van de middelbare scholen geen toegang heeft tot een glasvezelaansluiting of coaxcabel. “Als je uitdagend en eigentijds les wil geven, is toegang tot het internet onontbeerlijk.” aldus Dekker.

Voor de regeling wordt zo’n 5,5 miljoen euro uitgetrokken. Scholen krijgen de helft van de aansluitkosten die zij moeten maken vergoed. De regeling loopt tot en met 2019, maar er kan al vanaf dit jaar al gebruik van worden gemaakt. Daarmee hopen de staatsecretaris en minister scholen dit omhoog zitten op korte termijn te kunnen helpen.

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 26 januari 2017.