Snel internet in buitengebied Deventer laat op zich wachten

Het buitengebied van Deventer zal door ernstige vertraging nog even moeten wachten op snel internet. De aanleg van breedband in dit gebied zou volgens de gemeente eigenlijk al vanaf 30 september in gebruik moeten zijn.

Buitengebied Deventer loopt vertraging op bij aanleg glasvezel
Buitengebied Deventer loopt vertraging op bij aanleg glasvezel

De aanleg van breedband internet in het buitengebied van Deventer heeft flinke vertraging opgelopen. De gemeente beloofde in juli nog dat het merendeel van de huishoudens op het platteland uiterlijk vanaf 30 september gebruik konden maken van snel internet. Echter zijn tot nu toe slechts enkele tientallen aansluitingen gerealiseerd. Een slechte zaak vindt ook Bert Kleine Schaars, raadslid voor Algemeen Deventer Belang (ADB): “Dit rammelt aan alle kanten. De gemeente doet beloftes die niet worden nagekomen. Ook vallen de aansluitkosten voor sommige bewoners veel hoger uit dan door de gemeente werd voorgespiegeld.’

Vooral de graafkosten en de hoge kosten voor de aansluiting zorgen voor onbegrip. Een aantal huishoudens krijgt voor de graafkosten offertes die hoger zijn dan 5000 euro, waar inwoners van Averlo en Lettele maximaal 1500 euro betalen per glasvezelaansluiting. "Als de graafafstand te groot is, zien we af van graven en gaat het laatste stuk door de lucht", aldus een gemeentewoordvoerder.

Ondanks alle verwarring en onbegrip zouden alle breedbandaansluitingen aan het eind van dit jaar geregeld moeten zijn. Veel huishoudens hebben hier echter hun twijfels bij: ‘Ik moet nog zien of dit gaat lukken’, zegt Klein Schaars. Volgens de fractie van ADB zou Deventer een voorbeeld moeten nemen aan Steenwijkerland, waar huishoudens maximaal 500 euro betalen voor een glasvezelaansluiting.

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 07 november 2011.