Snelheid Nederlandse internetaansluitingen omlaag gegaan

Onderzoek van Akamai heeft uitgewezen dat de gemiddelde snelheid van Nederlandse internetaansluitingen omlaag is gegaan. In het driemaandelijkse rapport State of the Internet is bijna een wereldwijde terugval te zien in verbindingssnelheid.

Een opvallende trend in Nederland: gemiddelde internetsnelheid in het laatste kwartaal van 2011 omlaag gegaan
Een opvallende trend in Nederland: gemiddelde internetsnelheid in het laatste kwartaal van 2011 omlaag gegaan

Een opvallende trend is gesignaleerd door Akamai, een bedrijf met een van de grootste serverparken ter wereld voor het leveren van webpagina’s. In het laatste kwartaal van 2011 is de gemiddelde snelheid van Nederlandse internetaansluitingen omlaag gegaan. Erg opvallend en zeker in de deze huidige tijd, maar het verlies blijft beperkt tot dit kwartaal. Het bedrijf dat een schat aan statistieken over webpagina’s, verbindingssnelheden en besturingssystemen verzameld, heeft echter ook geen verklaring voor de daling.

De gemiddelde snelheid van internetverbinding is wereldwijd 2,3 megabit per seconde. Dit is niet bijzonder hoog, maar westerse landen scoren beduidend hoger. Daarbij is vooral Zuid-Korea erg opvallend met een (werkelijke) gemiddelde snelheid van 17,5 Mbps per verbinding. In Nederland beschikken theoretisch veel mensen over minstens 20 Mbps (via ADSL), maar de werkelijke snelheid ligt vaak lager.

Nederland scoorde volgens het rapport vorige kwartaal nog 8,5 Mbps gemiddeld en blijft nu steken op 8,2 Mbps. Deze opmerkelijke trend geldt voor vrijwel alle landen, behalve Japan en Zuid-Korea. Het lijkt onwaarschijnlijk dat de daling van de verbindingssnelheid zich doorzet. Vergeleken met een jaar eerder liggen de snelheden alsnog een stuk hoger.

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 02 mei 2012.