Snelheid glasvezel KPN wordt flink verhoogd

Eind dit jaar vervijfvoudigt KPN de snelheid van zijn snelste glasvezelabonnement. De snelheid gaat naar een maximum van 500Mbps up en down, vermeldt KPN in de kwartaalcijfers.

Glasvezel via KPN wordt nog sneller.
Glasvezel via KPN wordt nog sneller.

In het Engelstalige persbericht over de kwartaalcijfers, die de provider dinsdag 27 juli presenteerde, staat de flinke verhoging van de topsnelheid. KPN heeft bevestigd dat de snelheid symmetrisch zal zijn en dat de uploadsnelheid dus ook 500Mbps zal bedragen. De verhoging van de snelheid van glasvezel internet het is enigszins verrassend, aangezien KPN eind 2009 liet weten op korte termijn meer te zien vdsl2, een technologie waarbij een veel hogere download- en uploadsnelheid mogelijk is.

Momenteel hebben 61.000 klanten een glasvezelverbinding, vorig jaar waren dat er rond deze tijd 26.000. Uit deze gegevens blijkt dat er sprake is van een sterke stijging. KPN zegt dat het aantal nog zal toenemen doordat er enige tijd zit tussen bestelling en activatie van de internetverbinding.
In tegenstelling tot de sterke groei van de glasvezelverbinding, is het aantal mobiele telefonie-klanten afgenomen; vorig jaar waren dit er bijna 6 miljoen, nu zijn dit er nog 5,5 miljoen. Doordat klanten meer gebruik maken van mobiel internet is het aandeel van belminuten in de omzet afgenomen van 66 naar 61%. Als gevolg van deze afnemende omzet komen er vanaf september nieuwe mobiele abonnementen, waarbij het gebruik en de snelheid van mobiel internet meer gaat kosten.

Uit de kwartaalcijfers blijkt verder dat het aantal klanten met een tv-abonnement bij KPN via Digitenne steeg met 15 % naar 1,3 miljoen. Op het gebied van internet is het marktaandeel van KPN gestegen van 83 naar 84%. Bellen via internet, VoIP, kende een vergroting van het marktaandeel van 56 naar 62 %. Zoals KPN in april al waarschuwde is de omzet gedaald en heeft de kwartaalwinst een flink knauw gekregen. De winst van afgelopen kwartaal komt met 414 miljoen euro 11 % lager uit dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. De omzet daalde met 1,9 % naar 3,29 miljard euro.

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 28 juli 2011.