Snel mobiel internet vergt spoedige uitrol

Het belang van een snelle uitrol van 4G wordt door minister Kamp van Economische zaken in een brief aan de Tweede Kamer onderschreven. Overheidsstimulatie is volgens de minister niet noodzakelijk, verwacht wordt dat de uitrol na afloop van de lopende frequentieveiling van start zal gaan.

Uitrol van 4G internet verwacht na frequentieveiling
Uitrol van 4G internet verwacht na frequentieveiling

De overheid verwacht een snelle uitrol van het 4G-netwerk in Nederland. Dat schrijft minister Kamp van Economische zaken in een brief aan de Tweede Kamer. Het snelle mobiel internet zal spoedig worden uitgerold na afloop van de lopende frequentieveiling. Vooralsnog vindt Kamp stimulatie vanuit de overheid niet noodzakelijk. De minister onderschrijft daarnaast het belang van een snelle uitrol van 4G om, “naast innovatie, de explosieve groei van mobiel internet te faciliteren”.

Kamp geeft wel toe dat de uitrol van sneller mobiel internet zich in Nederland in een 'beginnend stadium' bevindt. “Daarin verschilt Nederland niet veel met andere landen van Europa”, aldus de minister. Eerder riep Eurocommissaris Neelie Kroes nog op dat overheden zich hard moeten maken voor de uitrol van 4G. Volgens Kamp kan de Nederlandse overheid op dit moment niet meer doen dan al gedaan is. “Om concurrentie en innovatie te bevorderen zijn de huidige vergunningen voor mobiele communicatie geflexibiliseerd.”

Tevens wijst minister Kamp op het feit dat de frequentieveiling voor de 4G-licentie momenteel nog bezig is. De vergunning voor de internet providers T-Mobile, KPN en Vodafone worden opnieuw geveild en er komt nieuwe frequentieruimte bij. “Het is nu aan de telecomoperators om hieraan invulling te geven. Ik ga er dan ook van uit dat na de veiling 4G in Nederland door hen verder zal worden uitgerold.” Inmiddels hebben de drie grote internet providers de eerste stappen gezet op het gebied van snel mobiel internet (4G). Het gaat echter voorlopig om kleinschalige testen.

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 22 november 2012.