Snel internet: aanbod groter dan de vraag

Internet met een snelheid van minimaal 30 Mbps voor ieder huishouden. Dat is het streven van de Nederlandse overheid. De vraag naar dit sneller internet blijft echter nog achter op het aanbod.

Nederland is koploper in Europa met snel internet, maar benut niet de volledige capaciteit
Nederland is koploper in Europa met snel internet, maar benut niet de volledige capaciteit

Dat is gebleken uit onderzoek van Dialogic. Zo’n 90 procent van de huishoudens in ons land heeft de beschikking over een internetverbinding van 100 Mbps of meer. Slechts 35 procent hiervan neemt een abonnement af die daadwerkelijk deze snelheid biedt.

Capaciteit te weinig benut
Nederland is koploper in Europa als het gaat om snelheid en dekking van het breedbandnetwerk. Desondanks wordt er nog maar weinig gedaan met de capaciteit ervan. Brancheorganisatie NLConnect verklaart dit gedeeltelijk door het DSL-aanbod dat KPN biedt. De provider biedt anno 2017 75 procent van de woningen in Nederland te kunnen voorzien van breedbandinternet met snelheden van minimaal 100 Mbps. Vermoedelijk is dit van KPN de theoretische dekking en val de snelheid in de praktijk vaak lager uit. Toch stellen ze dat zo’n 55 procent van de huishoudens kan upgraden naar een sneller abonnement.

IoT
In hetzelfde onderzoek is te lezen dat het aantal apparaten dat in directe verbinding staat met het internet gestegen is met bijna 10 procent. Volgens een voorzichtige prognose in het onderzoek zal deze verdrievoudigen tot 2020.

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 03 juli 2017.