Snel internet niet voor iedereen weggelegd

Nederland telt zo’n 180.000 adressen die geen beschikking hebben tot snel breedband internet. De initiatieven om dit te verbeteren komen echter ook niet erg snel van de grond.

In 2025 moet elke Nederlander beschikken over een internetverbinding van 100 Mbit/s of sneller volgens de regering
In 2025 moet elke Nederlander beschikken over een internetverbinding van 100 Mbit/s of sneller volgens de regering

Internet wordt tegenwoordig bijna net zo gezien als water uit de kraan. Een eerste levensbehoefte, die naast een continue aanwezigheid, ook nog eens een fatsoenlijke snelheid moet bieden. Helaas is de realiteit voor zo’n 180.000 huishoudens in Nederland dat zij enkel de beschikking hebben over traag internet. Deze woonadressen bevinden zich niet enkel in de zogenaamde ‘witte gebieden’, maar ook binnen (de bebouwde kom van) steden.

Afstand tot wijkcentrale bepalend

De snelheid van ADSL internet hangt sterk af van de afstand van de woning tot aan de wijkcentrale. Hoe verder het woonhuis van de centrale af staan, des te trager de internetverbinding. Zo kan het dus zijn dat wanneer iemand een internetabonnement heeft van 20 Mbit/s, slechts een snelheid behaald van 6 Mbit/s. De daadwerkelijke snelheid kan gemakkelijk zelf berekend worden via een speedtest.

Het koperen netwerk waar ADSL gebruik van maakt is eigendom van KPN en ligt in principe door heel Nederland. KPN is momenteel druk bezig het kopernetwerk te upgraden en daarmee het internet sneller te maken. Helaas heeft dit weinig tot geen effect voor huishoudens die te ver van een wijkcentrale af wonen. Bovendien is uitbreiding naar een buitengebied is vaak relatief duur, omdat het om maar weinig adressen gaat. Natuurlijk zijn er meerder mogelijkheden voor het verkrijgen van internet zoals kabel of glasvezel, maar in de buitengebieden is deze vorm van internet vaak ook geen optie.

Initiatieven
Gemeenten en provincies slaan met allerlei partijen de handen ineen voor de aanleg van bijvoorbeeld glasvezel. Helaas worden deze initiatieven met enige regelmaat uitgesteld. Het kabinet heeft snel breedbandinternet voor de buitengebieden inmiddels tot speerpunt bestempeld. In december 2016 hebben zij zichzelf tot doel gesteld dat iedere Nederlander vanaf 2025 kan beschikken over een internetverbinding met een snelheid van minimaal 100 Mbit/s. Of dit gaat lukken en hoe dit in zijn werk gaat? Daarvan houden we u graag op de hoogte! 

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 11 mei 2017.