Snel internet via LED-verlichting

Een nieuwe techniek maak het mogelijk om te internetten door gebruik te maken van gewone ledlampen. Deze techniek, waarbij kabels dus niet meer nodig zijn, heet ‘visible light communication’ (VCL).

Sneller internet... Wat led-je?
Sneller internet... Wat led-je?

VCL kan met hoge snelheid data versturen. Het optische draadloos netwerk, waarmee met meer dan 100 MPps een film tussen 2 apparaten verstuurd kan worden, is binnen handbereik.

De internetverbinding loopt bij deze technologie via led-verlichting in het plafond van een ruimte. Wetenschappers van het Heinrich Hertz instituut en het Fraunhofer instituut in Duitsland hebben de nieuwe zendmethode voor videodata ontwikkeld. Zonder kwaliteit te verliezen waren de onderzoekers in staat om data met een snelheid van 100 MPps te versturen. Hiervoor werd gebruik gemaakt van leds die in het plafond zaten en meer dan tien vierkante meter belichten. Binnen deze straal kan de ontvanger overal worden geplaatst. Dr. Anagnostis Paraskevopoulos van het Heinrich Hertz instituut: "Dit betekent dat wel vier films in HD-kwaliteit tegelijkertijd naar vier verschillende laptops gestreamd kunnen worden",

Onder leiding van Klaus-Dieter Langer van het Heinrich Hertz instituut wordt de technologie doorontwikkeld. "Met VLC kun je lichtbronnen in een ruimte, in dit geval witte leds, gebruiken om een ruimte tegelijkertijd te verlichten en informatie te verzenden. Met behulp van een speciaal component, een modulator, kunnen we de leds razendsnel aan- en uitzetten om de informatie als enen en nullen te versturen. De trilling van het licht is onzichtbaar voor het menselijk oog. Een simpele diode op de laptop is de ontvanger", aldus Klaus-Dieter Langer. Momenteel wordt geprobeerd een nog hogere snelheid te behalen. In het laboratorium is het reeds gelukt een recordsnelheid van 800 MPps te halen.

De diode op de laptop vangt het licht op, informatie wordt gedecodeerd door elektronica en vertaald in computertaal. Het nadeel van deze technologie is dat zodra iets tussen het licht en de diode komt de overdracht belemmerd wordt. Een voordeel is dat het slechts een paar componenten vergt om de bestaande led-verlichting aan te passen om als dataoverdrager te functioneren. Mobiele telefoons, laptops en handcomputers zijn allemaal mogelijke toepassingen.

De wetenschappers zien VCL vooral als aanvulling op de bestaande netwerken, bijvoorbeeld voor locaties waar radio-netwerken niet mogelijk of gewenst zijn. Hierbij kun je denken aan het ziekenhuizen of vliegtuigen. Een andere toepassingsmogelijkheid is bij productiefaciliteiten waar radiosignalen het productieproces kunnen verstoren.

Op de IFA in Berlijn, de grootste consumentenelektronica beurs in de wereld, wordt de VCL gedemonstreerd.

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 07 augustus 2011.