Snel internet voor groot deel Overijssel in 2017

De provincie Overijssel moet in 2017 voor een groot deel voorzien zijn van snel internet. De provincie loopt voorop en is naar eigen zeggen koploper in Europa. Het liefst wil Overijssel de gehele provincie voorzien van breedband, maar honderd procent dekking op het platteland is voorlopig nog niet haalbaar.

Provincie Overijssel loopt voorop met aanleg van snel internet
Provincie Overijssel loopt voorop met aanleg van snel internet

Overijssel verwacht binnen afzienbare tijd een dekkend netwerk met snel internet in nagenoeg de hele provincie te hebben. Als alles volgens plan verloopt dan hebben inwoners van de provincie Overijssel in 2017 bijna overal breedband. De ambitieuze plannen stammen voort uit 2013 toen de Provinciale Staten ruim 56 miljoen euro uittrok voor het breedband-project. Nadat verschillende marktpartijen nog niet overtuigd waren, hebben burgerinitiatieven geleidt tot uitrol van glasvezel door marktpartij CIF. Minister Kamp van Economische Zaken liet in een brief aan de Tweede Kamer weten Overijssel als “een goed praktijkvoorbeeld te zien”.

Honderd procent dekking op het platteland wordt nog lastig. Toch kunnen straks ook huishoudens in de buitengebieden, waaronder het platteland, voor nog geen tien euro per maand een snelle internetverbinding afsluiten. De Overijsselse aanpak moet volgens minister Kamp ervoor zorgen dat heel Nederland straks voorzien is van breedband. Inmiddels hebben in meerdere regio’s in Overijssel huishoudens al snel internet. Dit komt mede doordat inwoners in deze regio’s zelf het initiatief namen. Deze burgerinitiatieven maakten duidelijk dat in Overijssel behoefte is aan snel internet. Tevens werd het voor marktpartijen interessanter om snel breedband aan te leggen, wanneer er voldoende lokale bereidheid is.

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 06 juli 2016.