Samsung heeft ambitieus plan voor internet via satellieten

De afdeling R&D van Samsung heef een ambitieus plan om de hele wereld te voorzien van internet via een enorm satellietnetwerk. Ruim 4.600 micro satellieten moeten aardbewoners van mobiel internet voorzien, met een capaciteit tot 200GB per persoon. Het Koreaanse bedrijf hoop het plan op de langere termijn ook daadwerkelijk uit te voeren.

Plan om wereldwijd internet aan te bieden via satellietnetwerk
Plan om wereldwijd internet aan te bieden via satellietnetwerk

Eerder was al bekend dat Google en Facebook plannen hebben om de complete aardbol te voorzien van mobiel internet. Inmiddels heeft ook Samsung zich bij dit rijtje aangesloten met een ambitieus plan. In een paper, “Mobile Internet from the Heavens”, heeft de afdeling Research & Development van Samsung een plan uitgebracht dat mobiel internet voor alle aardbewoners mogelijk maakt. In totaal zouden ruim 4.600 microsatellieten in een baan om de aarde wereldwijde toegang tot het internet moeten bieden. De satellieten zouden elk een internetsnelheid van minstens 1 terabyte per seconde kunnen leveren.

De auteur van de paper, Farooq Khan, voorspelt dat het mobiele dataverkeer om de vijf jaar zal vertienvoudigen. Als zijn voorspelling klopt, dan zouden aardbewoners tegen 2028 een zettabyte per maand verbruiken aan data. Met de ambitieuze plannen wil Samsung aan deze stijgende vraag voldoen. Om zowel complete dekking als bandbreedte te kunnen bieden, zouden de satellieten ook toegang moeten hebben tot verschillende radiofrequenties. Zo kan elke satelliet van frequentie wisselen naargelang de situatie daar om vraagt.

Al veel andere bedrijven hebben plannen ontwikkelt om satellietnetwerk te lanceren die wereldwijde toegang tot het internet biedt. Grootste drempel is vooralsnog de enorme kosten die hier aan verbonden zijn. Om kosten te besparen heeft Samsung een andere lanceringsmanier voor de satellieten bedacht: een soort van ruimtelift. Het Koreaanse bedrijf heeft niet de intentie om het plan om de korte termijn uit te voeren. Toch hoopt Samsung dat er positief op gereageerd wordt, zodat het op lange termijn wel uitgevoerd kan worden.

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 26 augustus 2015.